Billede: Siri Lake

Paneldebat pegede på løsninger og kom med politisk advarsel: ”I spiller hasard med vores erhverv”

På årets Delegeretmøde satte paneldebatten globale løsninger i det danske landbrug under lup. Blandt konklusionerne var, at danske landmænd skal og kan bidrage med løsninger af flere globale kriser.

Forsyningskrise, klimakrise og fødevarekrise. Der er nok at tage fat på rundt omkring i verden.

På årets Delegeretmøde var temaet det globale erhverv. Delegeretmødet blev derfor i høj grad brugt til at se ud mod verden. Det gjorde sig derfor også gældende i den paneldebat, som blev afholdt onsdag eftermiddag.

Paneldebatten havde deltagelse af Merete Juhl, administrerende direktør i L&F, Peder Tuborgh, CEO i Arla, Jørgen E. Olesen, professor og institutleder på Aarhus Universitet, og Jonas Vejsager Nøddekær, International Direktør i Folkekirkens Nødhjælp.

Tine Gøtzsche var moderator på debatten, og efter debattens første runde, som havde fokuseret på nogle af de globale udfodringer, fik hun flere klare meldinger fra panelets deltagere.

Om de mange store problemer ude i verden fortalte Jonas Vejsager Nøddekær blandt andet, at de lande der kan bidrage med en fødevareproduktion, skal gøre det, for det er ikke alle, der kan.

”Der er absolut en fødevarekrise og en klimakrise. En højere grad af nationalisme, og jo mere vi lukker os om os selv, jo mere nationale løsninger skal vi lave. Det hjælper ikke ret mange. Der er ikke fødevarer nok på markedet, og der kan ikke produceres lokalt alle steder. Der er tørke og oversvømmelser,og der er klimassystemer, som bliver sværere og sværere at håndtere for fødevareproducenter,” sagde Jonas Vejsager Nøddekær.

Dansk landbrug kan spille en rolle i løsningen af nogle af disse udfordringer, slog Merete Juhl fast.

”Mange af de her globale udfordringer giver problemer lokalt, men de skal jo løses globalt. Det både kan og skal vi bidrage til. Vi må ikke lukke os om selv. Vi skal bidrage med alt, det vi kan, og her er vi allerede i gang med rigtig mange løsninger på energi, klima og fødevarer i verdensklasse,” sagde Merete Juhl.

Jørgen E. Olesen, der i mange år har været en stærk stemme i klimadebatten om landbruget, ser også et stort potentiale for den danske fødevareproduktion i fremtiden.

”Vi kan både udvikle og implementere, de rigtige løsninger, som kan gøre os til et fødevareeksperimentarium. Det kan hele verden få glæde af,” sagde Jørgen E. Olesen blandt andet. Han opfordrede samtidig politikerne til at have blik for de mange udfordringer, som har tråde til fødevareerhvervet. er samtidig opfordrede

”Vi står i en global udfordring omkring om biodiversitet. Vi skal samtidig levere fødevarer nok. Og det skal være de rigtige fødevarer. Der er rigtig mange, der er fejlernæret. VI må ikke blive enøjede i disse spørgsmål,” sagde Jørgen E. Olesen.

Peder Tuborgh, CEO i Arla Foods, blev af Tine Gøtzsche forholdt konsekvenserne af en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer, som var et varmt emne under valgkampen, og som der tegner sig et rødt flertal for. Her var der klar melding fra topdirektøren.

”Jeg vil bare sige, at I politikere ikke må træffe beslutning på basis af, hvad man ved nu. I lever i bundløs uvidenhed om, hvad I samtaler om (…) Jeg må bare sige, at en afgift - eller skat, som jeg kalder det, for det er det - på 750 kroner per ton vil vælte erhvervet. Så forsvinder råvaregrundlaget. Det gælder alle her i salen,” sagde han henvendt til de flere hundrede landmænd i salen i Herning, inden han fortsatte:

”Man spiller hasard med Danmarks andet største eksporterhverv. Vi er på vej til at blive 10 mia. mennesker, og der mangler 50 pct kalorier. Vi skal producere 50 pct. mere, så vi skal ikke producere mindre. At skære ned på produktionen er uetisk ud fra et globalt samfundssynspunkt. Det er moralsk forkert at have den dagsorden,” mente han - hvilket fik klapsalver med fra de fremmødte landmænd.

Seneste nyt fra lf.dk