Billede: Siri Lake

Set og hørt på Delegeretmøde 2022

Gæstetalere, direktion og formandskab holdte taler og deltog i paneldebatter på Delegeretmøde 2022. Læs nogle af nedslagspunkterne her i artiklen.

Mykhailo Vydoinyk, Ukraines ambassadør i Danmark

"Ukraine og Danmark har god jord og godt landbrug. Vi har et ansvar for at levere fødevarer til verden. Uden mad kan ingen soldat kæmpe. Uden mad kan ingen arbejde på stålfabrikken. Men vores traktorførere er blevet meget dygtige tankførere. Så det er en stor udfordring", sagde den ukrainske ambassadør Mykhailo Vydoinyk, ambassadør for Ukraine til Danmark på førstedagen for Delegeretmøde. 

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

"Ja, selvfølgelig skal dansk landbrug bidrage til den grønne omstilling. Og det skal ske uden, at vi sender arbejdspladser ud af Danmark. Vores ansvar stopper ikke ved Kruså. Vi skal være dem, der udvikler nye teknologier og inspirerer resten af verden. Det er sådan, vi går forrest. Vi fik rykket landbrugsaftalen i en langt bedre retning takket være samspillet med jer. Tak for det", sagde Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen i sin tale på delegeretmødet.

Merete Juhl, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer

"Landbruget har været gennem mange forandringer gennem tiden. Sådan er det også nu. Vi har for længst trukket ærmerne op, og vi er i fuld gang med den grønne omstilling. I samtalen om vores fremtid skal vi være mere tydelige og endnu bedre til at fortælle om de løsninger og de ambitioner, vi står på mål for. Vi skal vise, hvordan vi konkret arbejder for at komme i mål med de grønne ambitioner." Sådan sagde Merete Juhl, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer ved åbningstalen ved delegeretmødet. 

Peder Tuborgh, CEO i Arla Foods

"Hvis man vil være global virksomhed og ud at investere, så skal man give noget tilbage. I Nigeria har vi fat i 1.000 landmænd, og der har vi lavet et uddannelsescenter, der gør dem til bedre landmænd."

"Vi er verdens tredje største fødevareklynge. Der udspringer hele tiden nye sideerhverv til råvareproduktionen, som er grundlag for nye løsninger. Det skal vi have for øje, når vi skal have endnu mere fokus på de grønne løsninger. Det hele skal udspringe fra noget, og det er og bliver vores produktion."

"Lige nu spiller man hasard med landbruget. Når jeg går op i helikopteren, ser vi frem mod en befolkning i verden på 10 mia. mennesker. Derfor vil det være direkte uetisk og moralsk forkert at gå efter at producere mindre, og det er også at spille hasard med vores erhverv". Sådan sagde Peder Tuborgh ved en paneldebat på årets Delegeretmøde. 

Jørgen E. Olesen, professor, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet 

"Det er ikke kun de danske landmænd, men os alle sammen, som skal arbejde sammen. Vi har en chance for at demonstrere at vi når i mål med vores klimaneutralitet. Det skal vi nok også gøre på et lidt mindre areal, og så skal vi producere fødevarer, som vi kan eksportere. Vi kan både udvikle, implementere og demonstrere løsninger, så vi kan blive et eksperimentarium – vel at mærke et eksperimentarium, som kan eksportere fødevarer til resten af verden", udtalte Jørgen E. Olesen ved en paneldebat på delegeretmødet. 

 

Seneste nyt fra lf.dk