Billede: Lasse Ege, LandbrugsAvisen

Årets øko-elev 2022 er kåret

Dette års øko-elev blev kåret ved afholdelsen af Økologisektorens årsmøde den 27. oktober på Landbrugsskolen Sjælland ved Høng. Førstepladsen for årets økologiske landmand gik til Laura Cecilie Torp Søgaard.

Landbrug & Fødevarer har netop afholdt Økologisektorens årsmøde, hvor årets øko-elev 2022 blev kåret. Konkurrencen bliver afholdt for at hylde de dygtige elever rundt om i landet på landbrugsskolerne, som har særlig interesse for økologi. Det er fjerde gang konkurrencen bliver afholdt, og den støttes af Nykredit og Rema 1000.

Feltet startede ud med 14 flotte indstillinger fra 9 forskellige landbrugsskoler. Der satte dommerkomiteen på en svær opgave, da de skulle indsnævre feltet til de tre kandidater til nomenring og senere vælge årets vinder.

Vinderen af årets øko-elev Laura Cecilie Torp Søgaard er 20 år og går til daglig på Asmildklosters Landbrugsskole, og er i praktik ved Tastum Jersey. Udover sit praktikarbejde hos Tastum Jersey, så er Laura også ansat i Innovationscenteret for Økologisk Landbrug. Her er Laura med til at fortælle om det økologiske landbrug til kommende landmænd, hvor formålet er at få flere unge landmænd og kræfter til det økologiske landbrug. Hun og fire andre landmænd tager følgere med på arbejde via deres instagram ved navn @derforlandmand.

Ved kåringen blev der blandt andet sagt disse ord fra Lauras praktikvært Thomas Søgaard:

"Som person har Laura et fantastisk gå-på mod. Laura er en utrolig aktivt og positiv person med kant og med et fantastisk gå-på-mod. Samtidig er hun en rigtig holdspiller. Hun går virkelig op i dyrenes trivsel – høj dyrevelfærd ligger hende meget på sinde. Fagligt er hun virkelig skarp og løser sine opgaver rigtig godt. Her i sin 2. praktikperiode hun har påtaget sig det store ansvar at passe vores kalve. Hun er en virkelig stærk kandidat med gode faglige og personlige egenskaber og en god formidler af økologien."

Stærk andenplads

Andenpladsen gik til den 22-årige Theis Elmholt Bull som er elev fra Agroskolen. Til daglig er Theis i praktik hos Feldbjerg Økologi. Theis har især stor interesse for den økonomiske del af økologi specielt planteavl.

Med på vejen fik Theis blandt andet disse ord fra hans landbrugsskole:

"Theis er en særdeles aktiv, ihærdig og engageret elev. Han er opmærksom og dygtig. Theis fortæller ofte om sine oplevelser og erfaringer fra sin praktiktid på økologiske landbrug både mælkeproduktion, planteavl, kødproduktion og naturpleje og er på den måde med til at inddrage praktiske eksempler i undervisningen.  Theis har sideløbende med sin landbrugsuddannelse haft et mindre tyrehold, hvor han med succes har lavet forsøg med opdræt af tyrekød baseret på græsfodring."

Årets Bobler

Året bobler er en kategori, som kan indeholde flere og mange forskellige kvaliteter. Året bobler gik til 30-årige Maiken Skov Nielsen, som er elev på Dalum Landbrugsskole. Til daglig er Maiken i praktik hos Risbjerg Landbrug, hvor de har økologisk griseproduktion. Maiken har store ambitioner ift. bæredygtighed og dyrevelfærd.

Med på vejen fik Maiken blandt andet disse ord fra hendes praktikvært Risbjerg Landbrug:

"Maiken vil arbejde med økologi og alt det der følger med. God dyrevelfærd, biodiversitet, kredsløb, selvforsyning mv og hun er meget nysgerrig på, hvordan man får ting til at fungere på en naturlig måde. Maiken er tidligere uddannet inden for kontor og har efter moden overvejelse valgt en helt anden retning for sin uddannelse og arbejdsliv. Maiken er et skønt menneske, som er meget vellidt af alle på arbejdspladsen. Både dyr og mennesker. Hendes rygsæk er stor, og det er den fordi hun er nysgerrig, spørgende og sætter sig meget ind i sit område".

Seneste nyt fra lf.dk