Familie fra Falster modtager Familielandbrugets initiativpris

På smukke Nordøst Falster findes en lille by ved navn Horbelev. Her bor Jakob Isling Jørgensen og Tina Thusgård Jørgensen, som ejer Lammehave. Familien modtager Familielandbrugets initiativpris, fordi de har gjort et stort stykke arbejde for at drive et socioøkonomisk økologisk landbrug, hvor forskelligheder omfavnes både ved afgrøder, dyr og hos ansatte. Der er plads til alle på gården på trods af forskellige forudsætninger.

Jakob Isling Jørgensen og Tina Thusgård Jørgensen har netop modtaget Familielandbrugets Initiativpris 2022. Formand for Familielandbruget, Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, siger følgende om vinderne:

"Det er en helt utraditionel og særdeles spændende måde at drive landbrug på, hvor de favner over forskellige produktioner, som laves som en socialøkonomisk virksomhed, hvor hjertet virkelig er med i alt arbejdet. Jakob og Tina er virkelig forandringsparate og spiller tæt sammen med lokalsamfundet og de lokale restauranter. De har løbende taget spændende initiativer, der skal inspirere os alle, og derfor får de initiativprisen."

Jakob Isling Jørgensen og Tina Thusgård Jørgensen har ejet gården i 23 år - siden 1999. Gården drives som økologisk landbrug med 70 moderfår og 700 æggelæggende høns. Dertil 32 ha landbrugsjord og omkring 6 ha enge og moser, hvor der dyrkes flere gamle kornsorter, grovfoder til dyrene og mere end 30 forskellige slags grøntsager. Gården har også sit eget mølleri, hvor kornet de dyrker males til mel. Der er altså rigeligt at se til på gården, men alligevel finder Jakob og Tina overskud til mere.

Hele familien inddrages i gårdens drift

I begyndelsen havde Jakob unge mennesker med forskellige udfordringer ansat på gården. Jakob ville gerne være med til at hjælpe de unge, så de kunne blive klar til job eller uddannelse. På bedriften kunne de unge møde arbejde med regning, læsning eller lære at tage ansvar. Det blev en succes. Senere i 2009 har Jakob haft udviklingshæmmede ansat. Der er i dag otte ansatte i et dagbeskæftigelsestilbud.

Tina er ansat som køkkenassistent i Fælleskøkkenet i Sakskøbing, og når der er tid og rum fra arbejdet udenfor gården, så hjælper Tina også med det sociale arbejde. Det samme gør deres tre børn Ida, Magnus og Maja. Det er et hjertevarmt stykke arbejde for de ansatte, som hele familien bliver inddraget i.

Også i det praktiske i produktionen bliver hele familien inddraget, og produkter fra Lammehave bliver solgt flere steder i Danmark, men især lokalsamfundet nyder gårdens produkter. I arbejdet med den daglige drift bliver de enkelte arbejdsopgaver tilpasset de ansattes kunnen og muligheder. Derfor bliver meget af arbejdet på gården også udført med håndkraft, som for eksempel indsamling af æg og lugning af markerne.

Jakob Isling Jørgensen og Tina Thusgård Jørgensen, modtog prisen på Familielandbrugets årsmøde mandag d. 10. oktober. Med prisen følger en præmie på 10.000 kroner. 

Seneste nyt fra lf.dk