Billede: L&F

Økologiformand: Vi skal gå foran, turde være visionære og acceptere nødvendige forandringer

Klima, grøn omstilling, energikrise og fremtidens økologi. Det var nogle af hovedoverskrifterne i den beretning som Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen, Landbrug & Fødevarer og Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer, fremlagde til sektionens årsmøde.

"Set i lyset af den situation vi står i nu, er det ekstremt vigtigt, at vi alle, landmænd, virksomheder og organisationer husker at fortælle, hvad er det, man får for pengene, når man køber økologi. Alt det gode økologien gør for dyrevelfærd, biodiversitet, miljø og bæredygtighed. Sådan at vi ikke taber for mange økologiske forbrugere i svinget. Og så at vi stadig er her, når konjunkturerne forhåbentlig vender igen."

Sådan sagde Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen, Landbrug & Fødevarer, til de mange deltagende i Økologisektionens årsmøde på Landbrugsskolen Sjælland i Høng.

I beretningen berørte han de udfordringer, som de økologiske landmænd står overfor lige nu. Blandt andet den svære markedssituation, energikrise, nye brakkrav, lange sagsbehandlingstider i Landbrugsstyrelsen og den fremtidige nærringsstofforsyning.

Men grøn omstilling og klima fyldte også en del.

"Klima er en af valgkampens store dagsordner og en CO2-afgift lurer desværre lige om hjørnet. Her er det afgørende, at vi ikke får en klimaafgift, som afliver landbruget. Vi skal sørge for at blande os og sikre, at vi får udformet en model som landmænd og landbruget generelt kan se sig selv i. Og hvor vi får mulighed for at vise, hvad vi selv kan på bedriftsniveau og i de enkelte sektorer", sagde Hans Erik Jørgensen.

Også energikrisen blev nævnt i beretningen. Og ikke mindst, hvordan de økologiske landmænd kan bidrage til løsninger.

"Lige netop energi er et emne, vi i landbruget har noget at byde på: Grøn energi i flere varianter: biogas, marker til solceller, vindenergi og pyrolyse. Inden for økologi er biogas en løftestang til nogle af de store udfordringer, vi står med. Der er meget organisk materiale, der kan omdannes til værdifuld gødning ved at komme en tur igennem biogasanlægget. Det er derfor vigtigt, at der kommer en god plan for udvikling af biogassektoren i Danmark. En plan uden benspænd, klimaafgifter og unødigt bureaukrati", sagde formanden.

Han kom også ind på fremtiden for økologien. Heriblandt landbrugsaftalen fra sidste efterår, hvor der blev lagt op til en fordobling af det økologiske areal, forbrug og eksport inden 2030.

"Lige nu er der valgkamp og mange ting kastes op i luften, men jeg håber virkelig, at den kommende regering uanset farve holder fast i de økologiske målsætninger. En markedsdreven udvikling, hvor produktionen vokser i takt med, at forbrugerne er der. En udvikling, hvor økologien fagligt udvikler sig til nye højder, og bliver til de fleste forbrugers fortrukne valg af fødevarer."

"Det er derfor også glædeligt, at den nuværende regering i regi af Fødevareministeriet har sat gang i strategiarbejdet omkring, hvordan vi bedst kommer i mål, hvor Landbrug & Fødevarer sidder med i en følgegruppe. Lige nu lader den økologiske vækst vente på sig. Men det har vi set før. Det kan gå langsomt, men lige pludselig tager den økologiske udvikling fart.  Det så vi også sidst, der blev sat politiske målsætninger om vækst i økologien", sagde Hans Erik Jørgensen.

Pressekontakt

Seneste nyt fra lf.dk