L&F lancerer ’Økoportalen’ – nyt undervisningssite om økologi

En ny digital undervisningsportal samler og formidler fremover viden om økologisk produktion til eleverne på landbrugsuddannelserne.

Bag ’Økoportalen’, som findes på adressen okoportalen.lf.dk, står Landbrug & Fødevarer, der ønsker at styrke de fremtidige landmænds viden om økologi som produktionsform.

- Den faglige udvikling i den økologiske sektor går hurtigt og vores intension er at formidle ikke blot grundviden om økologisk landbrugsproduktion, men også ny viden skabt i de mange udviklingsprodukter, der løbende foregår i den økologiske sektor, fortæller Hanne Børsch, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Økologi.

Hun fortsætter:

- Økoportalen giver en samlet faglig indgang til den økologiske produktionsform uanset hvilken driftsgren, man interesserer sig for samt til tværgående temaer som bæredygtighed, klima og biodiversitet – set i forhold til den økologiske produktionsform.

Temabaseret med seks indgange

For at gøre Økoportalens anvendelsesmuligheder bred og så overskuelig som mulig, er den ikke opdelt i fag, men er temabaseret med seks indgange:

  • Jord og planter – Viden om centrale temaer med betydning for økologisk planteavl inkl. dyrkning af forskellige afgrødetyper under økologiske forhold
  • Nye produktionssystemer – Viden om i nye dyrkningssystemer i forhold til økologisk dyrkning  
  • Husdyr – Viden om dyrevelfærd, hold af økologisk malkekvæg, kødkvæg, gris, fjerkræ – æglæggere og slagtekyllinger
  • Klima og bæredygtighed – Viden om økologisk produktion set i forhold til bæredygtig fødevareproduktion, klima, biodiversitet og recirkulering.
  • Regler og principper – Viden om tankerne økologien bygger på samt regler og kontrol mv.  
  • Marked – Det økologiske marked og forbrug (udbygges senere)


- Teksterne på Økoportalen er skrevet af faglige eksperter på de enkelte områder. Det er primært konsulenter fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Landbrug & Fødevarer Økologi, der har produceret materialet. Nogle enkelte afsnit er skrevet af eksterne eksperter, siger Hanne Børsch.

Hvis man har lyst til at fordybe sig mere i de faglige temaer og emner, er der til hvert emne links til relevante dyrkningsvejledninger, videoer, faglige artikler, rapporter mv., som er publiceret på Landbrugsinfo.dk, www.icoel.dk eller andre relevante steder. For at få det fulde udbyttet af portalens mange links til LandbrugsInfo, er det en fordel af være logget ind på Landbrugsinfo.dk, når man bruger portalen. 

Hanne Børsch fortæller, at portalen løbende vil blive videreudviklet i 2023 med blandt andet materiale om økologisk grønsagsdyrkning, materiale målrettet underviserne, samt selvfølgelig ny viden om økologi.   

Seneste nyt fra lf.dk