Landbrugselever kan nu vælge speciale i Økologi: Nyt skridt mod mere bæredygtige landbrug

Fra august 2023 vil landbrugselever på danske landbrugsskoler kunne vælge et nyt speciale i økologi på lige fod med de eksisterende specialer i landbrugsuddannelsen. Det er en glædelig nyhed for både elever og landbrugssektoren, som er midt i en stor, grøn omstilling.

Det nye speciale er en realitet efter lang tids arbejde fra Landbrug & Fødevarer for at få lanceret en uddannelse, der har øje for bredden i landbrugsproduktionen og flugter med de mål og visioner, der er sat nationalt og internationalt for udviklingen i økologiske bedrifter. Samtidig er man i gang med at ændre hele uddannelsen med fokus på bæredygtighed og klima, som forventes at træde i kraft i 2024.

Lone Andersen, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer er meget tilfreds med nyheden og ser et klart behov for at tilbyde en uddannelse med øje for økologien og bredden i landbrugsproduktionen:

"Vi er meget glade for, at det økologiske speciale nu er en realitet for unge, der vælger en landbrugsuddannelse. Det er vigtigt, at vi indretter og tilbyder en uddannelse, som flugter med de mål og visioner, som er sat både nationalt og internationalt for blandt andet udviklingen i økologiske bedrifter," fortæller hun.

Lone Andersen ser det nye speciale som en milepæl i den grønne omstilling og som et vigtigt skridt mod mere bæredygtige landbrug. Og det er en nødvendig ændring, da erhvervet står midt i en stor grøn omstilling:

"Erhvervet står midt i den grønne omstilling, og derfor er næste skridt en generel ændring af hele uddannelsen med fokus på bæredygtighed og klima, som vi vil arbejde for at få gennemført fra 2024," uddyber Lone Andersen. 

Unge får mulighed for at fordybe sig i økologiske produktionsformer gennem nyt speciale

Hans Erik Jørgensen, der er formand for Sektor Økologi i L&F, påpeger, at der er mange unge, som interesserer sig for økologi, og at det nye speciale vil give dem mulighed for at fordybe sig i alle de mange faglige aspekter, som den økologiske produktionsform rummer. Han ser det som en god måde at klæde de unge på, og derfor er økologisektionen også begejstret for det nye økologiske speciale:

"Det nye speciale betyder, at de unge kan blive bedre klædt på, og vi vil som arbejdsgivere få flere og mere kompetente unge mennesker ud i erhvervet, der er klar til at tage fat og løfte den økologiske produktion. Det er der behov for," siger Hans Erik Jørgensen.

Der er længe blevet arbejdet for at få et økologisk speciale på landbrugsuddannelsen, og derfor er det en stor sejr, at specialet nu er blevet oprettet. Det betyder, at unge, der interesserer sig for økologi, kan få en grundigere uddannelse og komme ud i erhvervet som mere kompetent arbejdskraft.

 

Seneste nyt fra lf.dk