Madglæde og danske øko-grøntsager

Tirsdag d. 6. juni blev der afholdt økologisk sommermøde med fokus på grøntsagsproduktion og madkultur.

Agernæs Øko på Sydfyn dannede rammen for Økologisektionens sommermøde tirsdag aften. Her var produktion af danske økologiske grøntsager bl.a. på dagsordenen.

Danmarks samlede areal med grønt, frugt og bær er på cirka 30.000 hektar. Heraf er 9.000 hektar dyrket økologisk. På Agernæs Øko dyrker man 470 hektar med bl.a. kål, løg, hokkaido, ærter til pluk, salat, sukkermajs og selleri.

Danmark importerer økologiske fødevarer for i 5,0 mia. kr. Heraf udgør frugt og grønt 2,3 mia. kr. Samtidig er nettoimporten af grønsager pr. indbygger i Danmark ti gange så højt som i gennemsnittet i EU.  Tal som formand for Økologisektionen, Hans Erik Jørgensen, finder tankevækkende. 

”Økologien er for tiden udfordret på pris og afsætning. I sådan en tid er det vigtigt, at vi også husker at se på muligheder. Her er produktion af frugt og grønt et oplagt emne at sikke næsen i. Både produktion i mindre skala og større skala”, sagde Hans Erik Jørgensen.

Et andet emne, der prægede aftenens politiske debat mellem adm. direktør i L&F Merete Juhl og Hans Erik Jørgensen samt de godt 70 fremmødte landmænd var, udover klima og Co2 afgifter, også smag, madkultur og danskernes fokus på pris og måltidets hurtighed.

”Danskerne bruger sammenlignet med andre meget få penge på mad, og vores spisekultur er ved at udvikle sig til noget, der skal overstås på rekordtid.  Det vil vi i Landbrug & Fødevarer gerne være med til at ændre. Vi skal have madkultur og maddannelse. Det fortjener vores gode fødevarer”, sagde Merete Juhl.

Økologisk sommermøde er en fast tradition i Økologisektionens aktivitetskalender. Her sætter enten formand eller adm. direktør i Landbrug og Fødevarer, sammen med Økologisektionen, fokus på aktuelle emner inden for økologien og ser på spændende økologiske bedrifter.

Seneste nyt fra lf.dk