Billede: L&F

Bureaukrati og bøvlede regler spænder ben for naturvillige landmænd

Landmænd vil gerne naturen. Men nuværende lovgivning betyder, at hvis de gør en indsats for naturen, så kan de i sidste ende blive pålagt restriktioner og begrænsninger i driften. Derfor er mange landmænd tilbageholdende med at indgå i naturprojekter. Det budskab tager Landbrug & Fødevarer med til Naturmødet i Hirtshals.

For sjette gang deltager Landbrug & Fødevarer i Naturmødet i Hirtshals, naturens folkemøde, hvor politikere, eksperter og meningsdannere over tre dage debatterer natur og biodiversitet i Danmark.

Og naturen og biodiversiteten har brug for en hjælpende hånd. Den rækker danske landmænd gerne ud.

"Rigtig mange landmænd vil gerne gøre en indsats for naturen. Desværre oplever vi, at den nuværende lovgivning byder på mange benspænd og uhensigtsmæssigheder der gør det svært for de naturvillige landmænd," siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Lovgivning gør landmænd tilbageholdende

Hun er med i flere debatter på Naturmødet. Blandt andet om, hvordan EU kan bidrage til at skabe samspil mellem en bæredygtig landbrugsproduktion og en rig natur og hvordan vi får mere natur i landbruget. 

"Her vil jeg fremhæve, at lovgivningen på flere områder er indrettet sådan, at gør man en indsats for naturen, så kan man i sidste ende blive pålagt restriktioner og begrænsninger i driften. Det betyder at mange landmænd er tilbageholdende i forhold til at gå ind i naturprojekter."

"Samtidig er der en række bureaukratiske regler, som landmændene skal manøvrere i – for eksempel i forbindelse med den fælles landbrugspolitik. Det kan også være med til at gøre at mange landmænd holder igen med at gøre en indsats," siger Lone Andersen.

Produktion kan blive låst

Det er Jonas Ellitsgaard Jensen enig i. Han er nyetableret landmand og deltager i debatten ”Naturdebatten gennem generationer – hvor skal vi hen?” på Naturmødet.

"Jeg vil gerne lave naturtiltag på min bedrift, men jeg er bange for at gøre noget som låser min produktion, så jeg ikke kan udvide om fem år", siger den unge landmand, som dog mener, at landbrug og natur fint kan gå hånd i hånd.

Det mener Lone Andersen også.

"Vi håber, at der vil være politisk vilje til et opgør med de negative incitamenter for naturindsatsen. At gøre en indsats for naturen bør være en kilde til stolthed - ikke bekymring og straf", siger hun.

Seneste nyt fra lf.dk