L&F kårer Årets Øko-elev

Victor Leth på 19 år blev torsdag kåret til Årets Øko-elev på årsmødet for Landbrug & Fødevarers økologisektion. Det er femte gang, at sektionen uddeler titlen til en ung, økologisk landmand.

Konkurrencen bliver holdt for at hylde dygtige elever på landbrugsskolerne, som har særlig interesse for økologi. Som de tidligere år var der blandt de indstillede udpeget tre finalister, som dommerkomiteen fandt vinderen blandt. Og det blev altså Victor Leth, som er opvokset på Randers-egnen.

Victor Leth er færdiguddannet EUX-landmand i år med speciale i planteavl. Han har været en del af Instagram-profilen @derforlandmand, hvor han har delt sin oplevelse som ung økologisk landmand.

Victor Leth var indstillet af Asmildkloster Landbrugsskole og Harridslevgård ved Randers, hvor han har været i praktik.

Faglig sult

Fra Harridslevgård lyder begrundelsen:

- Victor har hele tiden haft en stor sult på den faglige viden. Det har betydet gode diskussioner og har betydet, at ”læremesteren” – med rette – har korrigeret nogle af dispositionerne i driften. Og så har Victor været i praktik et sted hvor fokus på økonomi og brug af regneark nok er lidt større end gennemsnitligt. Den udfordring er i den grad taget op med Victors egne regneark indeholdende budgetter, likviditet, investering mm. for bedriften.

Også Asmildkloster Landbrugsskole er imponeret:

- Ud over den kemiske del af planteværnskurset formåede Victor at fungere som hjælpelærer i forhold til planteværn på den økologiske måde. Dette arbejde gjorde han så godt at klassekammeraterne kom igennem faget med en hidtil uset viden i forhold til sortsvalg, mekanisk ukrudtsbekæmpelse, sædskifte-styring og andre særdeles brugbare værktøjer – også i den konventionelle planteproduktion, lyder det i begrundelsen fra skolen.

Energi og drivkraft

Kirsten Holst, der er direktør i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, har siddet  med i dommerkomiteen. Hun hæfter sig ved Victor Leths store lyst til og viden om landbrug, og hans lyst til at dele sin fascination.

- Vi er vildt imponerede over den energi og drivkraft, der er i Victor og de andre unge, økologiske landmænd, som står og har stået bag Instagram-profilen @derforlandmand. Landbruget har i den grad brug for unge mennesker, der ligesom Victor har stor lyst til og viden om at drive landbrug på en måde, der både er bæredygtig for fremtiden og for landmandens økonomi. Victor har bidraget til at vise sin dagligdag i landbruget frem på en personlig måde og i øjenhøjde med andre unge, der ikke selv nødvendigvis er en del af erhvervet, men som kan få lyst til at blive det, siger Kirsten Holst.

 Med titlen som Årets Øko-elev følger - ud over æren - en første præmie på 5.000 kr. 2. pladsen modtager 2.500 kr., og endelig kåres ’Årets bobler’. Til alle tre priser følger desuden et abonnement på magasinet ’Økologi – Inspiration til jordbruget’.'

Nummer to i kåringen blev Thue Holst, mens Celine Boysen blev årets bobler.

Kåringen er sponseret af Nykredit og Rema 1000.

Seneste nyt fra lf.dk