Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Har du Danmarkshistorie gemt på din jord?

Mange historiske levn – alt fra gravhøje til pansergrave fra 2. verdenskrig – ligger gemt på private arealer. Som lodsejer kan du være med til at synliggøre de kendte og glemte historier, der gemmer sig i det lokale landskab.

I søndags rullede første afsnit af DR’s nye serie Historien om Danmark over skærmen i bedste sendetid. En stor del af fortællingen foregik ude ved de mange historiske vidnesbyrd, der i findes det danske landskab. Mange historiske levn – alt fra gravhøje til pansergrave fra 2. verdenskrig – ligger gemt på private arealer. Som lodsejer kan du være med til at synliggøre de kendte og glemte historier, der gemmer sig i det lokale landskab.

Spor i Landskabet, som Landbrug & Fødevarer er projektpartnere i, har i 20 år været med til at åbne for adgangen til historiske spor på private arealer. Gennem frivillige aftaler giver lodsejerne mulighed for, at andre kan opleve de historiske vingesus. Typisk er det lokale frivillige sti-grupper, der udfolder de lokale historier, ikke mindst gennem foldere og informationsmaterialer.

Forene Ved Klokkerholm i Vendsyssel gik borgerforeningen og lokale landmænd eksempelvis sammen om at skabe Gravhøjsporet ved Klokkerholm. Lige netop i det område ligger én af de mest velbevarede samlinger af gravhøje, og man kommer forbi ikke færre end 11 gravhøje på ruten. Målet med sporet er bl.a. at vise, at moderne landbrug, skovdyrkning og de mange fredede gravhøje i området, sagtens kan forenes og give gode naturmæssige og historiske oplevelser.


Kunne du også tænke dig at åbne og udfolde historien på dine arealer, så tøv ikke med at ringe til os og hør mere. Ofte kan den lokale skole, lokalhistorisk arkiv, borgerforeningen eller andre se fordele i at samarbejde om alt det praktiske.

Spor i Landskabet er med til at sikre lodsejernes medindflydelse i de enkelte projekter, da stierne kun kan etableres efter, at der er indgået frivillige aftaler. Målet med projektet er bl.a. at fremme dialogen mellem brugere af sporene og jordejerne, give befolkningen nye oplevelser af naturen samt skabe interesse og forståelse for landskabets mange anvendelsesmuligheder.

Fakta
Historier om Danmark

I 2017 står DR, Nationalmuseet, Slots- og Kulturstyrelsen og en række museer landet over bag det landsdækkende initiativ ”Historier om Danmark”. Initiativet skal styrke og øge kendskabet til vores Danmarkshistorie. Målet er at øge forståelsen for de historiske valg, fravalg og begivenheder, der har skabt det Danmark, som vi kender i dag. Med i samarbejdet er også Spor i Landskabet, der med de knap 200 stier landet over, fører ud til de mange historiske vidnesbyrd og spor, der findes i landskabet.

Spor i Landskabet

Spor i Landskabet har eksisteret siden 1997 og er et samarbejde mellem Kommunernes Landsforening, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Skovforening, Friluftsrådet, Landbrug & Fødevarer, Landdistrikternes Fællesråd, Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund. Spor i Landskabet er finansieret af Nordea-fonden, Miljø- og Fødevareministeriet, Dansk Skovforening og Landbrug & Fødevarer.


Kontakt sekretariatet for Spor i Landskabet, hvis du vil vide mere, om hvordan du kommer i gang.

Læs folderen til Sporet ved Klokkerholm

Anne Sig Kvistgaard

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk