Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

EU vil ikke øge procentsats for miljøfokusområder

Landmænd i Europa har mere end opfyldt kravet til at udlægge miljøfokusområder, og derfor vurderer EU-Kommissionen, at det ikke er nødvendigt at hæve kravet fra 5 pct. til 7 pct.

EU-Kommissionen har i denne uge udgivet en rapport som vurderer europæiske landmænds udlægning af miljøfokusområder. Hovedkonklusionen i rapporten er, at der i 2015 er blevet anmeldt næsten 8 millioner ha. med miljøfokusområder, hvilket svarer til ca. 10 pct. af omdriftarealet på de bedrifter, der skal udlægge miljøfokusområder. Eftersom forpligtelsen til at udlægge miljøfokusområder kun er på 5 pct. af omdriftarealet, har landmænd i Europa mere end opfyldt kravet. På den baggrund vurderer EU-Kommissionen, at det ikke er nødvendigt at hæve kravet fra 5 pct. til 7 pct.

Landbrug & Fødevarer er enig med Kommissionen i, at procentsatsen for etablering af miljøfokusområder ikke skal hæves. Danske landmænd har brug for arbejdsro, og derfor er der kun brug for justeringer i reglerne, såfremt det er noget der medfører forenklinger, eller hvis det medfører flere muligheder for danske landmænd til at opfylde kravene til at etablere miljøfokusområder.

Når rapporten observerer, at landmænd over hele Europa anmelder et stort antal ha miljøfokusområder skyldes det i høj grad, at landmændene gerne vil sikre sig mod at miste landbrugsstøtte ved ikke at opfylde de grønne krav. Der kan jo være en væsentlig risiko for at miste støtte, eftersom reglerne for de grønne krav er meget komplekse.

EU-Kommissionen er samtidig på vej med en pakke af forenklingstiltag for de grønne krav, som for øjeblikket drøftes i Ministerrådet og i EU-Parlamentet. Desværre indeholder denne pakke også forslag til opstramninger af reglerne for de grønne krav, herunder lægges der blandt andet op til at indføre et sprøjteforbud på nogle typer af miljøfokusområder. For Danmarks vedkommende kan det komme til at få betydning for efterafgrøder/græsudlæg og for brakarealer. Eftersom ændringerne endnu ikke er vedtaget, står det ikke klart, hvad konsekvenserne vil blive. Landbrug & Fødevarer arbejder hårdt for at begrænse mulige konsekvenser for danske landmænd.

Maria Skovager Østergaard

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk