Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Risiko for hårdt Brexit efter UK-valg

Det kan få negative konsekvenser for dansk eksport, hvis Theresa May sikrer sig et stærkt mandat ved det varslede britiske valg.

Det kan blive vanskeligere at lande en såkaldt blød aftale med briterne efter, at Theresa May tidligere på ugen varslede valg til det britiske parlament til afholdelse 8. juni. Sådan lyder vurderingen fra adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

- Med lynvalget i Storbritannien risikerer vi en kamp mellem partierne om, hvem der kan love briterne det hårdeste Brexit. Det er bare ikke det, dansk eksport har brug for, siger hun.

Hvis Storbritannien og EU står så stejlt over for hinanden, at det ikke lykkes at få en handelsaftale i stand, risikerer den danske fødevareklynges eksport til Storbritannien at falde op mod 75 pct. eller 10 mia. kr., viser en analyse fra Landbrug & Fødevarer.

Håb om britisk besindelse
Karen Hækkerup håber derfor på, at briterne vil have alvoren bag Brexit-debatten i baghovedet, når forhandlingerne går i gang.

- Jeg forstår godt, at Theresa May vil gå efter et mandat, hvor hun får opbakning til at stå stærkt overfor EU. Vi ved også, at den tabloide presse i Storbritannien vil gøre sit til, at mandatet netop bliver hårdt. Jeg kunne derfor godt håbe på, at det britiske folk er blevet påvirket af den EU-debat, der har været i kølvandet på Brexit-afstemningen og forhåbentligt giver Theresa May et mandat, hvor der er plads til at finde løsninger, så vi ikke ender med et hårdt Brexit, siger hun.

Efter valget skal briterne sandsynligvis i gang med at forhandle om en overgangsordning med EU.

- Der skal to til tango. Storbritannien og stats- og regeringscheferne i EU har alle et stort ansvar for, at valget ikke ender som en stopklods for konstruktive forhandlinger de kommende år, hvor der både skal forhandles om den endelige ”skilsmisseaftale” og en eventuel overgangsordning, der kan virke indtil det hele falder på plads, siger Karen Hækkerup.

Valg giver mindre forsinkelse
Valget vil betyde, at forhandlingerne mellem EU og Storbritannien først for alvor kommer i gang efter den 8. juni. Der er kun tale om en mindre forsinkelse, da man alligevel vil forbi anden runde af det franske valg den 7. maj, inden der for alvor sættes skub i udtrædelsesforhandlingerne.

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk