Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Martin Merrild i debat om kvælsstof og Novana-rapport på P1 og Facebook

Torsdag den 12. januar prøver DR P1 at præsentere tallene fra Novana-rapporten "Vandløb 2015" således at kvælstofudledningen i vandløb, søer og have er steget for tredje år i træk. Og at landbruget står for den største udledning. Det er desværre en forfejlet udlægning rapporten "Vandløb 2015".

DR P1 fortalte torsdag morgen den 12. januar, at Novana-rapporten Vandløb 2015 viser, at kvælstofudledningen i vandløb, søer og have er steget for tredje år i træk. Og at landbruget står for den største udledning.

Men konklusionen i Novana-rapporten er, at der er sket et stort samlet fald i udledningen af kvælstof på hele 44 procent i perioden 1989-2015.

Man kan ikke på baggrund af en meget kort årrække sige, at kurven er knækket, og trenden nu er stigende udledning.
På lang sigt vil vi stadig se en faldende tendens i udledningen, blandt andet fordi der fortsat er stort fokus på at udvikle og bruge nye sorter og nye dyrkningsmetoder, der er mere kvælstofeffektive.

I 2015 var nedbørsmængden den næsthøjeste siden 1990. De følgende meget vanskelige betingelser med at høste og så efterafgrøder og vintersæd har alt andet lige resulteret i en større udledning end normalt i efterårsmånederne.

De, der nu råber op om, at Fødevare- og Landbrugspakken skal rulles tilbage, har ikke sat sig ind i sagen. Tallene i Novana-rapporten er for 2015, altså før Fødevare- og Landbrugspakken er iværksat. Den merudledning, der lægges op til i Fødevare- og Landbrugspakken, er der taget højde for med frivillige efterafgrøder og vådområder. Novana-rapporten har altså intet med Fødevare- og Landbrugspakken at gøre.

Følg med på Martin Merrild Facebook her, og bland dig i debatten.

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk