Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Hvad mener du om fremtidens landbrugspolitik?

Den 2. februar 2017 åbner EU-Kommissionen en stor 12 ugers høring af fremtidens landbrugspolitik. Det er vigtigt, at danske landmænd også giver deres mening til kende.

Høringen består af et stort spørgeskema med 30-40 spørgsmål som skal besvares online. Spørgsmålene vedrører de forskellige aspekter af EU’s landbrugspolitik og har fokus på en modernisering og forenkling af EU’s landbrugspolitik.

Der er flest lukkede spørgsmål, men der er også en række åbne spørgsmål, som for eksempel: Hvad skal formålet med EU’s landbrugspolitik være, konkrete ideer til forenkling og konkrete ideer til modernisering af EU’s landbrugspolitik.

Vi opfordrer både landmænd og lokale foreninger til at svare på spørgeskemaet. Vi vil hurtigst muligt lave en guide, som kan hjælpe til med at forstå og svare på spørgsmålene.

Ikke brug for en fundamental reform
Landbrug & Fødevarer lægger vægt på, at der skabes en ramme for landbrugspolitikken, som har fokus på dem, der leverer en konkurrencedygtig og bæredygtig landbrugsproduktion, og leverer eksportindtægter og kvalitetsvarer med høj fødevaresikkerhed på hylderne til forbrugerne. Der er også brug for fokus på handel med landbrugsprodukter og gode muligheder for eksport til det globale marked. Europæisk landbrug er ikke kun bjerglandbrug i ugunstigt stillede områder, men også reel dynamisk fødevareproduktion, som bidrager til arbejdspladser og økonomisk aktivitet i landdistrikterne.

Det er desuden vigtigt, at EU’s landbrugspolitik forbliver fælles og sikrer ens konkurrencevilkår på tværs af EU-lande, og at mulighederne for at give statsstøtte begrænses.

Der er i høj grad brug for forenkling af de komplicerede regler, og der er brug for et nyt syn på kontrol, hvor der ikke er fokus på overtrædelser og sanktioner, men derimod på vejledning og korrektion.

Det er samtidig vigtigt at skabe økonomisk stabilitet og forudsigelighed for landmændene. Derfor er der udelukkende brug for justeringer af landbrugspolitikken og ikke en fundamental reform.

EU’s landbrugspolitik skal belønne de gode tiltag, som landmænd allerede har på deres bedrift til gavn for klima, miljø og biodiversitet og politikken skal tilskynde flere gode tiltag. Det skal være muligt for den enkelte landmand at gøre det, som giver mening hans bedrift, og som samtidig er med til at forbedre konkurrenceevnen. 

Maria Skovager Østergaard

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk