Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

L&F kæmper fortsat for regnvejrsordning

Lige nu bliver der diskuteret, om EU skal etablere en kriseordning for landmænd, der bliver ramt af oversvømmelser i visse lande - deriblandt måske Danmark.

Landbrug & Fødevarer arbejder for at gøre det muligt for Danmark at anvende en EU-kriseordning, der kan kompensere landmænd for manglende etablering af vinterafgrøder som følge af det våde efterår og give mulighed for at dispensere for kravet om afgrødevariation i 2018.

Nu har EU-Kommissionen for visse lande foreslået en kriseordning, der kan komme landmænd til gavn, som har etableret mere end 30 % færre vinterafgrøder enten som følge af oversvømmelser eller som følge af store regnmængder i efteråret 2018. Kriseordningen består af to dele.

1: En ordning, hvor det i et vist omfang bliver muligt at dispensere for overholdelse af kravet om etablering af flere afgrøder i 2018 (afgrødevariation)

Det ser nu ud til, at Danmark måske kommer med på listen over lande, der kan anvende muligheden for at dispensere for afgrødevariation. De konkrete betingelser for hvem der kan få dispensation, og hvordan det evt. kan implementeres i Danmark er dog fortsat meget uklart.

Det er dog helt sikkert, at hvis det er noget som bliver muligt at implementere i Danmark, vil det kun være for dem der har etableret mere end 30 % færre vinterafgrøder. Det vil sandsynligvis kun være visse udpegede regioner, og det vil sandsynligvis kun være en delvis dispensation for opfyldelse af kravet.

Det som Landbrug & Fødevarer foreløbig har hørt er, at ordningen giver mulighed for at dispensere totalt for afgrødevariationskravet på bedrifter med mellem 10 og 30 ha omdriftareal og at det bliver muligt at nøjes med at etablere 2 afgrøder frem for 3 afgrøder på bedrifter med mellem 30 og 150 ha omdriftsareal.

Landbrug & Fødevarer arbejder på at sikre de bedst mulige vilkår for danske landmænd hvis ordningen bliver mulig i Danmark. Vi har derfor påpeget, at ordningen skal være enkel at administrere, den bør gælde over hele landet og der bør ikke være en topgrænse på dispensationsmuligheden på 150 ha. 

2: En ordning der kan give en økonomisk kompensation for manglende hektar med vinterafgrøder.

Foreløbig er det kun de baltiske lande og Finland, der er med på listen over lande, hvor den økonomiske kompensationsordning kan anvendes. Landbrug & Fødevarer og Miljø- og Fødevareministeriet arbejder for, at Danmark også kan komme med på listen.

Landbrug & Fødevarer og landbrugsorganisationer i Estland, Letland, Litauen, Finland og Sverige skrev i efteråret en fælles henvendelse til Landbrugskommissær Phil Hogan omkring de kæmpe udfordringer, som vejret i efteråret har givet for etablering af efterafgrøder og vinterafgrøder og overholdelse af støttebetingelser for landbrugsstøtten.

 


Maria Skovager Østergaard

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk