Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Vær opmærksom på justeringer i støtteordningen for unge landbrugere

Landbrugsstyrelsen har efter en afklaring fra EU-Kommissionen præciseret alderskravet for ordningen.

Landbrugsstyrelsen har efter en afklaring fra EU-Kommissionen præciseret alderskravet for ordningen. Det betyder, at ansøgere til ordningen ikke må være ældre end 40 år i hele det år, hvor de første gang søger grundbetaling.  

EU-reglerne har tidligere været fortolket således, at ansøgere til ordningen ikke må være ældre end 40 år i hele det år, hvor de første gang søger om støtteordningen til unge landbrugere. Det er således nu muligt at søge støtteordningen for første gang, efter man er fyldt 41 år, når blot man har søgt grundbetaling første gang, inden man er fyldt 40 år og i øvrigt opfylder alle andre krav til at søge ordningen.


Betyder, at flere måske kan søge støtteordningen

Ændringen betyder, at der måske er endnu flere, som har mulighed for at søge støtteordningen i år, men som tidligere har været afskåret fra at søge ordningen. Et eksempel kan være, hvis du var fyldt 41 år i 2015, hvor du kunne søge ordningen første gang. Det er vigtigt at være opmærksom på dette, da vi nu er meget tæt på ansøgningsfristen, som i år er den 20. april.

Det fremskredne tidspunkt taget i betragtning har Landbrug & Fødevarer spurgt Landbrugsstyrelsen, om det er muligt, at ansøgere, der kvalificerer til ordningen efter de nye regler, kan søge ordningen frem til ændringsfristen den 15. maj uden en %-vis reduktion i støtten for forsinket ansøgning. Landbrugsstyrelsens tilbagemelding på dette har desværre været, at det ikke er juridisk muligt.

Helt generelt er det for nuværende meget svært at gennemskue, hvilke konsekvenser det har for ordningen ikke mindst bagudrettet, hvor der kan være flere, som er blevet afskåret fra at søge ordningen. Derfor mener Landbrug & Fødevarer, det er vigtigt, at Landbrugsstyrelsen får afklaret dette hurtigst muligt.

 

Højere støttesats i år

I Landbrug & Fødevarer er vi rigtig glade for, at støttesatsen i år er blevet hævet til 1.100 kr. per ha. Det er noget, vi har arbejdet for. Selvom det stadig er få penge sammenlignet med, hvad det koster at etablere sig som landmand, er det alligevel en god hjælp i opstartsfasen. Samtidig er fem-års reglen i år blevet ændret så det nu er muligt for alle at få støtten i fem år fra første år, de søger støtten til unge landbrugere.

Landbrugsstyrelsen har et faktaark på deres hjemmeside: http://lbst.dk/tilskud-selvbetjening/tilskudsguide/unge-nyetablerede-landbrugere/

 

 

Faktaboks

Vær opmærksom på, om du kan søge støtteordningen i år efter de nye regler:

Hvis du etablerede dig og søgte grundbetaling (dengang enkeltbetaling) for første gang i enten 2013 eller 2014, men var fyldt 41 år i 2015 så du ikke kunne søge ordningen, kan det været at du nu kan nå at søge ordningen i 2018 efter de nye regler.

Maria Skovager Østergaard

Seneste nyt fra lf.dk