Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Landmænd i både EU og Storbritannien kan blive de store tabere af Brexit

”Vi har brug for at vide, hvad den britiske regering vil” og ”Brexit er et ”tab-tab scenarie” – det drejer sig om at begrænse tabet”. Det var to af de udsagn, der stod tilbage på sidste uges konference i Bruxelles ”Brexit – Our Shared Farming Future”.

”Vi har brug for at vide, hvad den britiske regering vil” og ”Brexit er et ”tab-tab scenarie” – det drejer sig om at begrænse tabet”. Det var to af de udsagn, der stod tilbage på sidste uges konference i Bruxelles ”Brexit – Our Shared Farming Future”.

Konferencen var arrangeret af Landbrug & Fødevarer sammen med vores kollegaer i de tyske, hollandske og britiske landboforeninger og havde til formål at sætte landbruget højt på dagsordenen i de forhandlinger, der det næste halve års tid foregår i Bruxelles.

En af hovedtalerne var Bence Toth, der er ansvarlig for landbrugsområdet i det forhandlingsteam, der fra EUs side ledes af Michel Barnier. Han understregede, at man skulle forberede sig på alle udfald – også at det ender med, at der ikke kommer en aftale. Samtidigt understregede han, at hvis man skal respektere alle de krav til en samarbejdsaftale, som Storbritannien har opstillet, så ville man få en aftale, som den EU har indgået med eksmpelvis Canada. Og dermed er man meget langt målet om at kunne sikre en fortsat gnidningsfri samhandel. Hvis det skal ændre sig, så kræver det, at Storbritannien ændrer deres nuværende krav markant.

Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild afrundede konferencen og opsummerede, at der blandt de fire organisationer var enighed om, at målet var at sikre, at vi kan:

  • Opretholde den nuværende toldfri adgang mellem Storbritannien og EU27
  • Undgå grænsekontrol – eller begrænse dem til et minimum
  • Reducere nye administrative kontroller til et absolut minimum
  • Opretholde lige konkurrencevilkår – og dermed sikre ens standarder både i forhold til det, vi producerer, men også den måde vi må producere dem, og endelig
  • Undgå at EUs landbrugsbudget bliver kraftigt beskåret på grund af Brexit.

Den fælles opfattelse af situationens alvor blev understreget af Kasper Thormod Nielsen fra Arla, der sagde, at ”en hård Brexit vil få Ruslandskrisen til at ligne en picnic”.


Niels Lindberg Madsen

Seneste nyt fra lf.dk