Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

L&F utilfreds med flere tilføjelser til datotyranniet

Landbrugsstyrelsen forslår at indføre en frist for høst af kornmarker med MFO-græsudlæg den 20. august. Dette er helt uacceptabelt.

I forbindelse med den netop afsluttede høring af grundbetalingsbekendtgørelsen, der indeholder regler for grundbetaling og grønne krav, har Landbrug & Fødevarer protesteret over indførslen af en ny frist for høst af kornmarker med græsudlæg den 20. august.

Denne frist vil give nøjagtig de samme enorme udfordringer, som vi har for de andre typer efterafgrøder med etableringsfrist den 20. august. Dette er meget uhensigtsmæssigt og uholdbart. Landbrug & Fødevarer har derfor fulgt høringssvaret op med en direkte dialog med Landbrugsstyrelsen om at få løst problemet.

Det aktualiserer desuden behovet for at få løst problemerne med datotyranniet vedrørende etableringsfristen for efterafgrøder den 20. august yderligere. Der er brug for en bedre og langt mere fleksibel løsning, end vi har i dag.

EU-forbud bag ny dato
Baggrunden for forslaget fra Landbrugsstyrelsen om at indføre en frist for høst af kornmarker med MFO-græsudlæg den 20. august er, at der i EU er blevet vedtaget et forbud mod at sprøjte MFO-efterafgrøder og græsudlæg. For græsudlæg dikterer EU-reglerne, at sprøjteforbuddet skal gælde i minimum 8 uger efter høst af hovedafgrøden.

For de landmænd der anvender MFO-græsudlæg i majs, som høstes sent, vil konsekvensen af sprøjteforbuddet være, at landbrugsstøtten for 2018 først vil blive udbetalt medio/ultimo januar. Dette er også meget uhensigtsmæssigt. Landbrug & Fødevarer har også påpeget dette længe og endnu en gang i høringssvaret til grundbetalingsbekendtgørelsen.

Som minimum bør det sikres, at det kun er udbetalingen af den grønne støtte der udskydes. Derudover er det meget vigtigt, at danske landmænd fremover for flere muligheder for at etablere miljøfokusområder, så det er muligt at anvende andre alternativer end fx MFO-græsudlæg i majs.

Maria Skovager Østergaard

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk