Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Markbræmmer som miljøfokusområde – der er brug for en enklere løsning

Fra 2018 får landmænd mulighed for at anvende markbræmmer til MFO med en omregningsfaktor på 1,5. Det er meget positivt, at mulighederne for at etablere miljøfokusområder udvides, men reglerne i den konkrete implementering er blevet for komplekse, så der er brug for en enklere løsning.

Landbrug & Fødevarer har i et høringssvar til grundbetalingsbekendtgørelsen påpeget det uhensigtsmæssige i, at reglerne for anvendelse af markbræmmer som miljøfokusområde (MFO) forslås udformet unødigt komplicerede. Der var frist på høringen 8. januar.

Det er nyt, at danske landmænd fra 2018 får mulighed for at anvende markbræmmer til MFO med en omregningsfaktor på 1,5. Det er meget positivt, at mulighederne for at etablere miljøfokusområder udvides. Det er noget, som vi arbejder meget for i Landbrug & Fødevarer. Det er dog meget uhensigtsmæssigt, når reglerne i den konkrete implementering bliver lidt for komplekse. 

Markbræmmerne er i udgangspunktet de samme som de MFO-randzoner, vi kender i dag, men nu må de ligge hvor som helst på bedriften, så længe det er på eller op ad et omdriftsareal. De tidligere randzoner måtte kun ligge langs vandløb og søer. Reglerne for landbrugsaktivitet på arealerne foreslås imidlertid skærpet – da der nu indføres et forbud mod at udøve landbrugsaktivitet på arealerne i perioden fra 1. maj til og med 31. august. Landbrug & Fødevarer mener ikke, det er hensigtsmæssigt, da det potentielt vil øge risikoen for underkendelser for landmanden, da det kan være meget svært at overskue det komplekse regelsæt. 

 

Maria Skovager Østergaard

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk