Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Retssagen om vandplanerne tæt på halvleg

I disse timer afsluttes en todages forhandling i Vestre Landsret; her en kort status, mens vi venter på afgørelsen.

Landbrug & Fødevarer lyttede til BL´s nødråb om, at vi sammen ville stå stærkere i den retssag, der gerne skal sende vandplanerne til EU-domstolen. Begge organisationer er enige om, at vandrammedirektivets grundlæggende betingelser skal fortolkes ens i alle medlemslande. 

Det nytter ikke, at man i Danmark vedtager vandplaner uden, at hverken politikere, borgere, erhverv eller embedsmænd ved hvilke konsekvenser, der følger med gennemførelsen af direktivet. Og på miljøområdet er der endda særlige regler i Århuskonventionen, som skal sikre, at borgere inddrages reelt i processen frem til planernes vedtagelse. Dette tema har Landbrug & Fødevarer inddraget i retssagen.

I Vestre Landsret står på den ene side BL´s advokat Hans Sønderby Christensen sammen med Landbrug & Fødevarers advokat Håkun Djurhuus, der de sidste måneder har kæmpet på vegne af hele landbruget for, at dommerne vil sende sagen til EU-domstolen. På den anden side af skranken er Kammeradvokaten, der ikke finder grundlag for at involvere EU-domstolen.

Kammeradvokaten, som er statens advokat, mener slet ikke, at BL som forening kan anlægge retssagen om vandplanerne 1. og 2. generation. Kammeradvokaten mener ikke, at BL har såkaldt retlig interesse i at få en sag om vandplanerne prøvet ved domstolene.

I de sidste to dage har advokaterne krydset klinger om BL´s interesse i sagen og om, der er behov for at sende sagen til domstolen i Luxembourg. Bølgerne er gået højt, så der kommer formentlig først en afgørelse om et par uger.

Sagen følges tæt herinde.

Charlotte Bigum Lynæs

Seneste nyt fra lf.dk