Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

De nye fosforkrav er endelig offentliggjort

Husdyrgødningsbekendtgørelsen bl.a. med kravene til fosfor er endelig blevet offentliggjort. Kun godt en måned før de nye og skærpede fosforlofter træder i kraft 1. august. L&F kritiserer den korte tidsfrist for en bekendtgørelse med stor betydning for de ramte landmænd.

Områderne med skærpede krav vil omfatte 22 pct. af landbrugsarealet, og det kommer til at betyde store omvæltninger for de ramte landmænd.
 
Samtidig med husdyrgødningsbekendtgørelsen er Bekendtgørelse om afgrænsning af de skærpede fosforlofter tillige offentliggjort. Denne bekendtgørelse indeholder et bilag på 6 - 800 sider med opremsning af koordinater på de skærpede områder (p.s.: Vi skal advare mod at forsøge at skrive den ud!).

 


Landbrug & Fødevarer stærkt utilfredse med tidsfristen til at tilpasse sig og det ufærdige faglige grundlag
I landbruget er vi helt enige med myndighederne i, at vi skal arbejde frem mod en bedre balance mellem tilførslen af fosfor til markerne og planternes behov. Det har vi gjort i mange år, for fosfor er en dyrebar ressource. Derfor har vi ikke noget akut problem med fosfor i Danmark.

 

Det er helt urimeligt, at landmænd pålægges voldsomme nye fosforkrav med en ultrakort frist og på et meget spinkelt fagligt grundlag. Fagligheden er nemlig stadig ved at blive undersøgt af Aarhus Universitet, og det arbejde er langt fra færdigt.

 

Vi har rejst problemet flere gange både i pressen, overfor embedsmændene og i det politiske system, men der har desværre ikke været tilstrækkelig forståelse for vores synspunkter.

 

Nu arbejder vi videre for at få mere faglighed bag reglerne og for at skubbe på løsningsmuligheder for de berørte landmænd. Bl.a. presser vi på for at få etableret den kompensationsordning for særligt hårdt ramte landmænd, som vi tidligere er stillet i udsigt.

 

Bekendtgørelsen indeholder en række mindre præciseringer samt nye regler om

 

  • Udbringning af rodfrugtvaskevand og grønsaft
  • Fosforloft for visse frilandsgrønsager med mindst fire hold pr. år
  • Forbrænding af husdyrgødning i brændingsanlæg

Henrik Bang Jensen

Anette Christiansen

Seneste nyt fra lf.dk