Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Krav om målrettede efterafgrøder i høring

Bekendtgørelsen om målrettede efterafgrøder er netop kommet i høring. L&F indsender en række kritiske bemærkninger til udkastet

Danske landmænd har været særdeles aktive med at indmelde frivillige efterafgrøder. Ud af et indsatsbehov på ca. 114.000 ha udestår kun ca. 3.000 ha, eller under 3 %. Miljø- og Fødevareministeriet har mulighed for at udskyde et så lille resterende krav til næste år, men det har man valgt ikke at gøre.

 

Det fremgår ellers eksplicit af loven, at et mindre indsatsbehov kan udskydes. Det må naturligvis omfatte en situation som i år, og L&F havde derfor forventet, at det ville blive løsningen. I stedet vælger ministeren at spilde store administrative ressourcer og ulejlige over 1000 landmænd for en indsats, der ikke har nogen reel betydning for miljøet. Der er altså tale om symbolpolitik, der giver et stort spild af ressourcer både i staten og i erhvervet.

 

Problematiske beregninger

Det samlede indsatsbehov er beregnet uden hensyntagen til gødningsforbruget. Sidste år blev der kun brugt godt halvdelen af den ekstra kvote, der blev tilladt med Landbrugspakken. Denne viden har ministeriet valgt at se bort fra, og det planlagte gødningsforbrug i år er ikke regnet med i indsatsbehovet. Det er altså sandsynligt, at det udestående behov på 3.000 ha er helt unødvendigt.

 

L&F har også gjort ministeriet opmærksom på, at modelberegningerne på grundvand ikke er kalibreret med faktiske målinger. På den baggrund mener vi, at det er et fagligt tyndt grundlag, man vælger at basere efterafgrødekravene på.

 

Praktiske udfordringer

Endelig er der praktiske udeståender, som vi ser frem til at få ministeriets svar på. Det handler om, at de berørte landmænd ikke bliver kontaktet direkte af myndighederne. Alle landmænd skal derfor nu bruge tid og konsulenttimer på at undersøge, om de er berørt; selv hvis det handler om krav helt ned til under én ha. Og det er uklart, hvad man gør, hvis man vil reducere sin N-kvote i stedet for at udlægge efterafgrøder.


Der er altså praktiske udfordringer, som L&F beder Miljø- og Fødevareministeriet om at få styr på i en fart.

Marie Østergaard

Seneste nyt fra lf.dk