Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Afrikansk svinepest når Vesteuropa

De belgiske myndigheder har bekræftet fire tilfælde af afrikansk svinepest. Landbrug & Fødevarer kalder situationen ekstremt alvorlig.

Selv om de fleste nok ved, at afrikansk svinepest er en sygdom, der kun kan ramme grise og vildsvin - og dermed ikke udgør nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker - er situationen for erhvervet meget alvorlig. I Danmark eksporterer vi 85% af vores grise og grisekød, og bare ét udbrud i vildsvin eller grise på dansk jord vil føre til, at hele den danske eksport af grisekød til lande udenfor EU lukker øjeblikkeligt. Eksporten af dansk grisekød til tredjelande udgør 11 mia. kr. årligt.

Torsdag aften blev den sydlige del af Belgien, Vallonien, såkaldt sort zone på det risikokort, som DANISH Transportstandard administrerer og bruger til at inddele Europa i risikoområder. Samtidig blev det sorte område "indkapslet" af en rød zone. I denne uge har vi tilføjet nogle sorte zoner i flere af de nordlige distrikter i Frankrig, der grænser op til Belgien. Under disse sorte zoner er der oprettet røde zoner.

Du kan læse mere om situationen her og finde et opdateret kort med de forskellige risikozoner.

L&F følger situationen døgnet rundt, og er klar til at udvide risikoområderne, så snart det findes nødvendigt.

Fagpersoner i organisationen rådgiver løbende landets griseproducenter og hele erhvervet om situationen. Samtidigt opfordrer Landbrug & Fødevarer til, at arbejdet med at fjerne vildsvinene fra den danske natur fortsætter, og vi ser gerne, at vildsvinehegnet kommer op hurtigst muligt, så så få vildsvin som muligt kommer ind i landet.

Læs sidste uges pressemeddelelse om situationen her.

Bent Nielsen

Seneste nyt fra lf.dk