Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Nyt ansøgningssystem til økologi og naturplejetilskud i 2019

Landbrugsstyrelsen indfører et nyt ansøgningssystem for økologisk arealtilskud og tilskud til pleje af græs og naturarealer i 2019. L&F ser frem til hurtigere udbetalinger.

Formålet er et sikre hurtigere udbetaling af tilskuddet og sikre, at ordningerne lever op til EU-regler om præcis indtegning. Landbrugsstyrelsen har netop sendt reglerne for de to tilskudsordninger for 2019 i høring

 

Ændringerne medfører at nye ansøgere om tilskud til pleje af græs- og naturarealer og økologisk arealtilskud til næste år skal søge om tilskud i et nyt IT-system. I stedet for at søge om tilskud i forbindelse med den almindelige ansøgningsrunde fra 1. februar til 17. april 2019, skal ansøgningen indsendes i en ansøgningsrunde, der er åben fra den 3. juni til den 15. august 2019

 

Landbrug & Fødevarer ser frem til hurtigere udbetalinger af tilskud til pleje af græs- og naturarealer og økologitilskud. Der er brug et driftsikkert system, der sikrer, at naturplejere og økologers likviditet ikke presses af lange sagsbehandlingstider.

 

Det nye ansøgningssystem kommer dog til at ændre arbejdsgangen ifm. ansøgning af tilskud.  Det er ikke optimalt, at ansøgningsrunden kommer til at blive relativt kort henover sommerperioden, og det er meget vigtigt, at styrelsen kommer ud og fortæller om det nye system og også sikrer, at der kommer nogle fagfolk fra erhvervet ind og tester systemet inden det rulles ud.

 

I forhold til økologitilskuddet er Landbrug & Fødevarer imod forslaget om at omlægningstillæg fremover ikke kan opnås for eksisterende økologer, der omlægger nye arealer. Det er også en udfordring, at den økologiske autorisation ikke er tænkt ind i det nye system. Det giver dobbeltarbejde for ansøgerne

 

Landbrug & Fødevarer er også optaget, af at der ikke bliver overgangsudfordringer fra det nuværende system til det nye. Det er i forhold til tilskuddet til pleje af græs og naturarealer for eksempel vigtigt, at der kan sikres en fortsat pleje af de arealer, som landmænd plejer i dag til gavn for natur og biodiversitet. Kravet om præcis indtegning må ikke blive en stopklods i forhold til arealer med høj naturværdi, som er svære at tegne præcist ind.

 

L&F vil nu studere høringerne nærmere og sende et svar inden fristen den 24. oktober.

 

Landbrugsstyrelsens høringer kan læses her:

 

 

Mette Trudsø Kruse

Seneste nyt fra lf.dk