Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Erling Bonnesen (V), Ib W. Jensen (Fyns Familielandbrug) og landmand Christian Madsen (th.) inspicerer Broåen nær Årslev på Fyn. Foto: L&F

Udmelding om vandråd og afgrænsning af små vandløb nærmer sig

Til trods for, at vandrådene afsluttede deres arbejde for snart et år siden, er resultatet af anstrengelserne endnu ikke kommet ud i offentligheden. L&F forventer omfattende arbejde for at få fyldestgørende udpegninger.

Det er i sig selv paradoksalt, at der er gået så lang tid med at behandle vandrådenes indspil, idet selve vandrådsarbejdet tilbage i 2017 var yderst forceret. Her var der reelt under ½ år til at løse opgaven.

Men nu er der snart en første udmelding på vej i form af reviderede bekendtgørelser. Det oplyste Venstres miljøordfører Erling Bonnesen i forbindelse med et møde ved Broåen nær Årslev på Fyn i mandags. Mødet var arrangeret af Landbrug & Fødevarer og landbrugsforeningerne på Fyn.

Erling Bonnesen var inviteret ud til åen for at drøfte vandløb i vandplanerne og den videre proces med at vurdere de mange vandløb, som enten ikke blev drøftet i vandrådene, eller som ikke er fuldt belyst med den anvendte metode.

Opgave ikke løst

Erling Bonnesen (V) forsikrede om, at opgaven på ingen måde er løst, når de reviderede bekendtgørelser, der beskriver hvilke vandløb, som er med i vandplanerne, sendes ud i den nærmeste fremtid. Forude venter et stort arbejde med at få gået alle de resterende vandløb på plads, så den næste generation af vandplaner indeholder et opdateret vandløbstema.

Miljø- og Fødevareministeriet bekræftede tirsdag ved et møde i Blåt Fremdriftsforum

  1. at reviderede bekendtgørelser sendes i høring inden længe
  2. at der udestår et arbejde med at gennemgå de mange supplerende oplysninger - herunder mindretalsindsigelser fra landbrug og ålaug
  3. at der frem mod 3. generation af vandplaner i 2021 skal ske en yderligere justering.

 L&F forventer arbejde

Landbrug & Fødevarer følger forløbet tæt. Det er vores forventning, at de reviderede bekendtgørelser vil være meget langt fra fyldestgørende, og at der er behov for et grundigt og omfattende arbejde med at få rettet både afgræsning af vandløb og sikret en korrekt udpegning (som naturlige, stærkt modificerede eller kunstige) i de kommende år frem mod de nye vandplaner i 2021.

I den forbindelse forventer vi, at myndighederne bl.a. inddrager ny viden om sammenhæng mellem målopfyldelse for alle kvalitetselementer (fisk, planter og smådyr) og den nødvendige indsats. En rapport om behovet for den sammenhæng blev for nylig præsenteret af L&F, Gefion, DLS og Sønderjysk Landboforening ved et arrangement ved Ågeby Å på Lolland.


Erik Jørgensen

Seneste nyt fra lf.dk