Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Snart ikke flere ledige hænder i Vestjylland

Der er nu 16 kommuner med en ledighed på 3 pct. eller derunder. Heraf ligger halvdelen i Jylland. Det er især i Vestjylland, at virksomhederne har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft.

Arbejdsmarkedet buldrer derudaf. Antallet af lønmodtagere har været støt stigende siden foråret 2013 og forventes at nå et rekordhøjt niveau i 2018. Arbejdsstyrken er ligeledes vokset, men ikke lige så hurtigt som beskæftigelsen. Derfor er ledigheden faldet til 4,2 pct. i december 2017 fra 6,2 pct., da den toppede under krisen.

Presset på arbejdsmarkedet kan mærkes i mange af landets kommuner. På nuværende tidspunkt er der 16 kommuner med en ledighed på 3 pct. eller derunder. Særligt i Jylland har hver femte kommune i dag en ledighed på 3 pct. eller derunder. Ledigheden er lavest i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor ledigheden nu er helt nede på 2,4 pct.

Det øgede pres på arbejdsmarkedet er en udfordring for de danske fødevarevirksomheder. Hver tredje virksomhed i agroindustrien og hver femte i fødevareindustrien oplevede at ”Manglende adgang til arbejdskraft” begrænsede produktionen i 2017. I 2015 var det kun hhv. 11 pct. og 4 pct., der meldte om mangel på arbejdskraft. Tilsvarende melder hver syvende i landbruget om mangel på arbejdskraft, hvilket er en fordobling siden 2015.

Samtidig har fødevare- og agroindustrien rekordhøje forventninger om at øge antallet af medarbejdere i de kommende kvartaler. Fortsætter manglen på arbejdskraft kan det derfor betyde, at væksten bremses før tid – både lokalt og nationalt.

En god indikator af temperaturen på arbejdsmarkedet i kommunerne er antallet af ubesatte stillinger pr. 100 ledige. Jo flere ubesatte stillinger der er pr. 100 ledige, desto sværere kan det være for virksomhederne at finde det rette match og dermed få besat stillingerne. Dette vil alt andet lige lægge et pres på arbejdsmarkedet.

På tværs af Danmark er der betydelige forskelle i antallet af ubesatte stillinger pr. 100 ledige. Vestjylland havde flest ubesatte stillinger pr. 100 ledige (42,3) i 2017, mens Vest- og Sydsjælland havde færrest ubesatte stillinger pr. 100 ledige (18,7) i 2017, jf. figur 2.

Læs L&F's økonomiske analyse: 'Snart ikke flere ledige hænder i Vestjylland' her.

Frank Øland

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk