Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
foto: Colourbox

Renteforhøjelser i horisonten

I euroområdet og Danmark er tiden med historisk lave renter ved at være slut. Økonomien er blevet markant forbedret, ledigheden er faldende og inflationen er gradvist stigende.

I euroområdet og Danmark er tiden med historisk lave renter ved at være slut. Økonomien er blevet markant forbedret, ledigheden er faldende og inflationen er gradvist stigende. Det kan derfor være tid til at tage et kig på dine lån. Har du sikret dig mod stigende renter?

Den Europæiske Centralbank (ECB) er begyndt på en gradvis normalisering af pengepolitikken og obligationsmarkedet er begyndt at indprise de første renteforhøjelser.

Markedsrenterne har været gradvist stigende siden december 2017. De 5-årige danske statsobligationsrenter er fx steget fra -0,16 pct. den 7. december til 0,26 pct. den 20. februar.

ECB købte værdipapirer for netto 60 mia. euro om måneden frem til udgangen af 2017. Opkøbene under de forskellige opkøbsprogrammer er nu reduceret til 30 mia. euro om måneden frem til udgangen af september 2018. Spørgsmålet er så, hvad der sker derefter?

Opkøbsprogrammet kan forlænges. Det er muligt, at programmet fx forlænges med nettoopkøb på 15 mia. euro om måneden i yderligere tre måneder til årets udgang. Denne forsigtige nedtrapning vil primært fungere som signal om, at ECB ønsker en meget gradvis normalisering af pengepolitikken.

Dermed synes vejen banet for en første renteforhøjelse et stykke inde i 2019. På hvert eneste pressemøde efter et pengepolitisk møde siden april 2016 har centralbankchefen i ECB, Mario Draghi, nemlig sagt, at ”Vi venter fortsat, at de pengepolitiske renter forbliver på det nuværende niveau i en længere periode, hvilket vil sige et godt stykke ud over tidshorisonten for vores nettoopkøb.”

Tempoet for renteforhøjelserne er usikkert. Det bliver sandsynligvis væsentligt langsommere end i 1999-2000 og 2005-2007, men det afhænger af, hvor hurtigt lønningerne, inflationen og ikke mindst forventningerne til inflationsudviklingen stiger i euroområdet.

Det må forventes, at markedsrenterne vil stige yderligere – også i den korte ende af kurven - i takt med, at de første renteforhøjelser kommer tættere på. De lange renter kan desuden stige pga. afsmitning fra stigende amerikanske markedsrenter.

Renterne er fortsat meget lave i et historisk perspektiv. Vi kan altså stå foran en periode med betydelige rentestigninger på variabelt forrentede lån. De lange renter kan også stige betragteligt. Det vil i så fald kunne give mulighed for et betydelig kursfald og dermed mulighed for restgældsreduktion på fastforrentede realkreditlån.

Frank Øland

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk