Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Konkurrencedygtig vandpris til landbruget

Der er i stigende omfang udfordringer med vandværkernes vandpriser i forbindelse med drift af husdyrbrug og begrænsninger i mulighederne for at etablere eller fastholde egen vandboring. Vi har rejst sagen politisk med henblik på en løsning på landsplan.

Blandt andet har Landbrug & Fødevarer peget på, at husdyrbrug bør have en ret til at træde ud af en vandforsyning.
En anden mulighed er at involvere sig lokalt og presse både vandforsyning og kommune, og fx stille op til bestyrelsen i den lokale vandforsyning. Løsningerne lokalt kan både være at få lov til at træde ud af forsyningen eller at få fastsat konkurrencedygtige vandpriser.


Men hvad er en konkurrencedygtig vandpris?
Det kan være svært at argumentere for, hvad der er en konkurrencedygtig vandpris. I forhold til reguleringen af vandsektoren skal en differentieret prisstruktur - hvor en storforbruger eksempelvis får lavere priser - grunde i saglige og objektive kriterier. Et sagligt og objektivt kriterium kan være, at vandforbrugerne kun skal betale den pris for vandet, som det reelt koster at pumpe det op og levere det til den konkrete kunde – det man også kalder den ”kostægte” pris.

 

Kostægte vandpris
I en vandforsyning er langt hovedparten af omkostningerne ”faste”, dvs. investeringsomkostninger i rør og anlæg. Det betyder, vandforbruget kun har meget lille betydning for hovedparten af omkostningerne i vandforsyningen. Det koster eksempelvis ikke meget mere at grave et større vandrør ned i jorden, da det er graveomkostningerne, der udgør langt de største omkostninger. Denne struktur betyder, at der i praksis ikke er meget stor forskel på omkostningerne ved at levere fx 100 kubikmeter vand til en normal husstand eller 10.000 kubikmeter vand til et husdyrbrug.

 

Fra spildevandsudvalgets arbejde ved vi, at kostægte priser - som afspejler større vandforbrugeres vandforbrug - er mellem 60 og 80 pct. lavere end en ensartet kubikmetertakst. Omkostningsstrukturen på spildevandsområdet er meget lig strukturen på vandområdet, dvs. høje faste omkostninger til rør og anlæg.
Ovenstående argumentation kan anvendes i den lokale dialog med vandselskabet og kommunen i forhold til at få fastsat mere konkurrencedygtige priser, som ikke er i strid med den nuværende lovgivning.

Henrik Borg Kristensen

Seneste nyt fra lf.dk