Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Rester fra træbeskyttelse i grundvandet

GEUS har denne uge udsendt en opgørelse over fund af to nye nedbrydningsstoffer i boringskontrollen, kaldet DMS og 1,2,4-triazol. DMS er fundet i en tredjedel af boringerne og i relativt høje koncentrationer. Det er formodentlig tale om den største påvirkning af grundvandet i nyere tid. L&F følger sagen tæt.

GEUS sendte i mandags en opgørelse ud  om fund i boringskontrollen af DMS (nedbrydningsstof fra flere kilder, herunder tidligere brugte pesticider) og 1,2,4-triazol (nedbrydningsstof fra flere svampemidler mv.) for 2018.  vand fra 1.565 boringer til almene vandværker er blevet analyseret for de nye stoffer.

 

DMS
DMS blev fundet i 481 boringer til almene vandværker, heraf fund i 128 boringer over grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter vand.
Skal myndighederne stramme op, må det være i forhold til maling og træbeskyttelse, da pesticidet ”Euparen Multi” har været forbudt siden 2007. Aktivstoffet kan stadig anvendes i maling, selvom malingsindustrien angiveligt har udfaset anvendelsen.
Salget til gartneri og landbrug var begrænset (cirka 5 ton/år), svarende til fuld dosis på cirka 700 hektar. Det kan tillige noteres, at det er i hovedstadsområdet, at der er høj hyppighed af fund. Det antyder, at årsagen er maling snarere end landbrugsanvendelse, som hovedstadens forsyningsselskab ”HOFOR” også har konkluderet.


1,2-4-triazol
Det er meget positivt, at der ikke har været overskridelser af kravværdien på 0,1 mikrogram pr. liter.
Formodentlig vil så lave fundhyppigheder ikke fortsætte de kommende år, for som notatet påpeger, er prøvedybden i gennemsnit 43 meter under terræn til almene vandværker, mens grundvandsovervågningen ”GRUMO” med en højere fundprocent har en gennemsnitlig prøvedybde på 15 meter.
Omvendt har triazolerne været anvendt i mange år, så det er ikke helt let at se i krystalkuglen, hvordan udviklingen bliver fremadrettet. Der er dog allerede sket en opstramning af godkendelserne af triazol-midler (de såkaldte triazol-regler) i 2014. Metabolitten kan i øvrigt også stamme fra triazoler anvendt i maling og fra nitrifikationshæmmere brugt fx i kunstgødning. Der pågår p.t. et udredningsarbejde med industrien med hensyn til at kvantificere kilderne til 1,2,4-triazol.

 

 

Søren Thorndal Jørgensen

Seneste nyt fra lf.dk