Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Stort naturpotentiale i Filsø – interessenter står sammen

Der gik selvsving i medierne i sommer, da tonsvis af døde fisk pludselig skyllede op på bredden af Filsø.

Den store interesse er for længst forsvundet, men omkring Filsø arbejdes der stadig på at få en forståelse af, hvad der skete, og hvordan vi fremadrettet kan undgå en gentagelse. L&F, SAGRO og Sydvestjysk Landboforening er med i gruppen af interessenter, der er involveret i arbejdet.

Mediecirkus
Da der i august sidste år pludselig skyllede 160 tons døde fisk op på Filsøs bredder, startede et mediecirkus af rang. En række politikere gik helt i selvsving og ville straks afskaffe landbrugspakken, mens vi fra L&F’s side stod fast på at afvente, hvad forklaringen var på det pludseligt opståede iltsvind i en ellers sund og iltholdig sø.

Sagkundskaben, i form af lektor Theis Kragh fra Københavns Universitet (KU), kom hurtigt på banen og kunne fastslå, at næringsstoffer ikke havde noget med iltsvindet at gøre – landbrugspakken endnu mindre. Der var tale om en stor tilførsel af organisk stof på baggrund af en længere tørkeperiode, der blev afløst af regn - som noget helt usædvanligt i kombination med vindstille vejr.

Siden sommer har KU fortsat undersøgelserne af både søen og selve hændelsen, og det står stadig klippefast, at iltsvindet ingen forbindelse havde til næringsstoffer, og at næringsindholdet i søen i øvrigt er utrolig lavt. Det blev understreget på et møde tidligere denne uge, hvor en række relevante interessenter var samlet. Aage V. Jensens fond, der ejer arealet og står for hele naturgenopretningsprojektet, KU, der forestår overvågningen af søen, Varde kommune, Miljøstyrelsen, Sydvestjysk Landboforening, SAGRO og L&F deltog alle.

Skulderklap til landmænd
Siden genskabelsen i 2012 er Filsø blevet overvåget tæt af KU med henblik på at forstå, hvad der sker, når et økosystem etablerer sig. De mange data gør, at Theis Kragh kunne slå fast, at Filsø har potentialet til at blive til et stykke helt unik natur – blandt andet på grund af en meget lille tilførsel af næringsstoffer fra et ”rigtig godt opland”. Altså et stort skulderklap til de lokale landmænd.

Næste skridt er at finde ud af, hvilken del af vandløbssystemet de store mængder organisk stof stammede fra. Kan det skyldes en punktkilde, som f.eks. feriehusene i Jegum Ferieland, eller kan landskabets udformning, landskabsmorfologien, have en betydning? Først når det organiske stofs geografiske ophav er fastlagt, er det muligt at træde til med effektive og korrekt placerede indsatser for at forebygge, at iltsvindet gentager sig.

L&F tager naturligvis aktivt del i det samarbejde sammen med Sydvestjysk Landboforening og SAGRO.

Marie Østergaard

Seneste nyt fra lf.dk