Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Landbrug blandt fire topprioriteter i ny AI-strategi

Regeringen har på det nyligt afholdte Digitale Topmøde lanceret en National strategi for Kunstig Intelligens. I strategien er landbrug et af de prioriterede områder. Vi mener, at kunstig intelligens og andre digitale teknologier fremadrettet udgør et vigtigt element i et konkurrencedygtigt og klimabevidst dansk landbrugs- og fødevareerhverv.

Strategien lægger særligt vægt på hvordan kunstig intelligens (AI) kan øge ressourceeffektiviteten ved både vanding og gødskning.

Nyt forsøgsprojekt skal udvikle løsning til intelligent vanding af afgrøder
Regeringen vil iværksætte et projekt, der skal understøtte udviklingen af en løsning til intelligent vanding ved hjælp af nye algoritmer og satellitdata. Løsningen skal bidrage til at gøre arbejdet lettere for landmændene, styrke landbrugets konkurrencedygtighed og samtidig skåne miljøet.


L&F: et skulderklap at blive fremhævet i national strategi
 
I AI-strategien er landbrug et af de prioriterede områder, hvortil sundhed, energi & forsyning, og transport udgør de resterende. Landbruget fremhæves som værende dygtige til at tage ny teknologi til sig, og roses for den høje effektivitet på baggrund af dette.

 

- I erhvervet har vi længe arbejdet med digitale værktøjer som kunstig intelligens og dets muligheder, så det er rart at se regeringen anerkende dette i strategien, siger Morten Andersen Linnet, forskningspolitisk chef i L&F.

 

Vi arbejder løbende på at få forbedret rammevilkårene og teste og udbrede digitale teknologier til landmænd og fødevarevirksomheder, herunder kunstig intelligens.
Foruden de prioriterede områder definerer strategien et værdisæt for etisk brug af data og kunstig intelligens inspireret af værdier som tillid og gennemsigtighed.
 
 
Dette værdisæt ses som en vigtig konkurrenceparameter inden for danskudviklede AI-løsninger. Derudover er indsatsområderne hhv. flere og bedre data, stærke kompetencer og ny viden, samt øgede investeringer i kunstig intelligens.
 
 
 

FAKTA OM KUNSTIG INTELLIGENS  

- Kunstig intelligens, på engelsk Artificial Intelligence (AI) er et bredt felt inden for datalogien, som blandt andet indeholder maskinlæring (machine learning) og det afledte deep learning.
- Maskinlæring er matematiske modeller, som er i stand til kontinuert at opdatere og forbedre sig gennem tilførsel af ny data. De kan bruges både til klassifikation (fx. prøve x tilhører fabrik y) og regression, der omhandler prædiktion af fx proteinindholdet i mælk.
- Deep learning er en mere kompleks version af maskinlæring, men som tilsvarende er mindre gennemsigtig og dermed sværere at forstå. Deep learning er især brugt til billedgenkendelse, hvor algoritmerne gør metoden i stand til selv at trække den relevante information ud, eksempelvis kan deep learning lære at genkende ukrudt på mark, som en robotarm så efterfølgende kan fjerne.
- En algoritme er en matematisk opskrift for, hvordan noget skal gøres. Eksempelvis er reglen for at gange i ni-tabellen en algoritme. Her trækkes der 1 fra det tal der ganges med og dernæst trækkes det nye tal fra 9 – fx  5 * 9  5 – 1 = 4...  9 – 4 = 5  5 * 9 = 45. 
 

Jeppe Hagedorn

Seneste nyt fra lf.dk