Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Afgiften på foderfosfat forsvinder

Folketinget har vedtaget afskaffelsen af afgiften på foderfosfater. Det er en langvarig L&F-mærkesag, der hermed er vedtaget. Dermed er det også sidste chance for mink- og fjerkræbedrifter til at søge fosforkompensation.

Den 14. marts vedtog Folketinget loven, der afskaffer afgiften på foderfosfater. Loven er nu offentliggjort, og træder i kraft 1. juli.

  

Langvarig L&F-mærkesag

L&F har haft afskaffelsen af afgiften som en mærkesag i længere tid. Afgiften har betydet, at danske svine- og fjerkræproducenter årligt har betalt henholdsvis ca. 43 millioner og 7 millioner kroner i afgift årligt.

 

Da afgiften blev indført i 2004, var den en del af aftalen om Vandmiljøplan III. Formålet var at begrænse brugen af fosfor i foderet og ad den vej begrænse tilførslen af fosfor med gødningen til markerne. Men med den nye husdyrregulering fra 2017 er der indført en generel fosforregulering, og afgiften har derfor reelt været en dobbeltregulering. Det argument har Landbrug & Fødevare vundet politisk lydhørhed for, og resultatet er, at foderfosfatafgiften er væk fra 1. juli i år.

 

Loven om fjernelse af foderfosfatafgiften kan du se her.   

 

 Sidste chance for tilskud

1. april er sidste frist for at indsende ansøgning om tilskud for skærpede fosforlofter på fjerkræ- og minkbedrifter. Vi forventer stor interesse for at ansøge, og derfor kan man også forvente, at det bliver nødvendigt med en prioritering af ansøgningerne. Der er sat 2 millioner af til ordningen. Er der ansøgninger for mere end de 2 millioner, prioriteres der mellem ansøgningerne, således at de største bedrifter prioriteres først. Der er et loft på maksimalt 70.000 pr. ansøgning.

Vejledning om ansøgning er her. 

Henrik Bang Jensen

Seneste nyt fra lf.dk