Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Ministerdialog om beskyttede sten- og jorddiger

Kulturminister Mette Bock inviterer til interessentmøde om eftersyn af lovgivningen om beskyttelse af sten- og jorddiger. L&F har længe presset på for at løse de store udfordringer på området.

Ministeren afviser dog, at eksisterende digesager kan sættes i bero, indtil et eventuelt nyt regelsæt er på plads.

 

Landbrug & Fødevarer med viceformand Lone Andersen i spidsen har gentagne gange presset på overfor Kulturministeriet for at finde en løsning på de store udfordringer, som mange landmænd oplever med beskyttelsen af sten- og jorddiger.

Det resulterede i, at Kulturminister Mette bock i starten af året i flere medier og i et direkte brev til Landbrug & Fødevarer og KL varslede, at hun vil igangsætte et eftersyn af digereguleringen.

Ministersvar på L&F-henvendelse
Brevet fra ministeren var et svar på den henvendelse, som Landbrug & Fødevarer i november sendte sammen med KL for at sætte fokus på behovet for større klarhed i forbindelse med beskyttelsen af sten- og jorddiger.

I svaret skrev ministeren blandt andet, at ”der er en stor mængde sager, som ikke er afsluttet, hvilket tegner et billede af, at digebeskyttelsen muligvis ikke er udformet tilstrækkeligt hensigtsmæssigt” samt at hun vil ”se nærmere på lovgrundlaget og på de grundlæggende beskyttelseskriterier”.

Det følger ministeren nu op på ved afholdelse af et interessentmøde på fredag den 29. marts, hvor kulturministeren inviterer repræsentanter for såvel miljø- og naturinteresser, kulturarvsområdet, landbrugsorganisationer, kommunerne og myndigheder med relevans for digeområdet samt Folketingets kultur- og miljøordførere til dialog om beskyttelsen. Fra Landbrug & Fødevarer deltager Lone Andersen i mødet.

 L&F opfordrer til at sætte digesager i ro

I forbindelse med ministerens udmelding om et kommende eftersyn af reglerne påpegede Landbrug & Fødevarer og en række lokale foreningsformænd på behovet for, at verserende digesager sættes på hold, indtil et ny regelsæt er på plads.

Dette afviser kulturministeren dog i et brev til Landbrug & Fødevarer, med den begrundelse, at hvis verserende sager skal sættes i bero, så skal der være en række juriske forudsætninger til stede, som lige nu mangler i forbindelse med digelovgivningen. Disse forudsætninger er blandt andet, at der skal være et klart tidsperspektiv for ikrafttrædelse af eventuelt nye regler samt et klart billede af, hvordan den enkelte sag vil blive påvirket af en eventuel kommende lovændring.

Landbrug & Fødevarer vil være opmærksomme på, om de forudsætninger vil blive opfyldt på et senere tidspunkt, hvor man forhåbentligt er kommet længere med en revision af digereglerne.

Karen Post

Seneste nyt fra lf.dk