Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Fortidens synder: Nyt stof fundet i grundvandet ved kendte punktkilder

Medierne kører i dag en historie om et nyfundet nedbrydningsprodukt i grundvandet. Ministeren vil gennemføre obligatoriske tests for stoffet. Der er endnu engang tale om fortidens synder. Vi følger sagen tæt.

Der er fundet 75 nye stoffer ved en større screening af grundvandet ved kendte punktkilder som vaskepladser ved maskinstationer, gartnerier og lossepladser.
 
 
Især et nedbrydningsprodukt, kaldet chlorothalonil-amidsulfonsyre, som stammer fra det tidligere anvendte fungicid ”chlorothalonil ” er fundet hyppigt. Danske Regioner har gennemført undersøgelsen. 

 

Ministeren vil have gennemført obligatoriske tests for det nye stof i alle drikkevandsforsyninger. L&F følger sagen tæt og vil informere mere uddybende, når vi har haft mulighed for at læse rapporten igennem.

 

Vi har alle en stor interesse i at beskytte vores grundvand, og i Landbrug & Fødevarer bakker vi op om de danske myndigheders restriktive procedure for godkendelse og anvendelse af moderne pesticider. Vi bakker også op om ministerens initiativer, heriblandt undersøgelser af alle kommunernes vandforsyninger, så vi kan få et fuldt overblik over situationen.

 

​Også maling

Vi ved allerede nu, at der endnu en gang er tale om fortidens synder. Chlorothalonil har tidligere været godkendt af myndighederne til svampebekæmpelse i landbruget, ligesom det har været anvendt i træmaling og bundmaling.

 

Dengang var der slet ikke fokus på grundvandsbeskyttelse, sådan som der heldigvis er i dag. Chlorothalonil har ikke måtte bruges i Danmark i tyve år som pesticid, og i år har EU desuden vedtaget, at al anvendelse som pesticid i hele EU skal ophøre inden for 18 måneder.

 

I Danmark har vi i dag en helt anden viden på området, og vi har en langt mere restriktiv godkendelsesprocedure for de midler, der må anvendes i haver og på marker. Det skal netop sikre, at vi også i fremtiden har noget af verdens bedste drikkevand.

 

Links til nyheder om sagen:

 

 

Søren Thorndal Jørgensen

Seneste nyt fra lf.dk