Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Fælles indsats for godt arbejdsmiljø

Er du også optaget af sikkerhed og godt arbejdsmiljø på gården? Så er du ikke alene.

Søndag d. 28. april var det FN’s Verdensdagen for sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen. I dansk landbrug mærkes en klar tendens til, at vi forebygger ulykker og nedslidning som aldrig før. Det mærkes både i ord og handling, og det ses helt konkret i den store undersøgelse Arbejdsmiljø og Helbred, hvor landbruget er strøget op på en 5. plads blandt de brancher, hvor virksomhederne prioriterer forebyggelsen af ulykker højest.

  

 

Vi ved, at der er meget at rette op på, og at det vil tage tid før vi har alle med, når det gælder om at forebygge ulykker i en grad, der kan vende statistikken. Men vi er godt på vej, og det er ikke længere ”god stil” at tage chancer og sætte egen og andres sikkerhed på spil. Der er lige nu mange tiltag i gang, som kan give inspiration til det videre arbejde.

  

 

 

Sæt fokus på arbejdsmiljøet og fasthold dine medarbejdere

Det er næsten for indlysende, men det er nu også godt dokumenteret: Arbejdsmiljøet spiller en stor rolle i at fastholde seniorer i jobbet. Det nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø sætter spot på, hvordan vi skaber gode vilkår for at fortsætte på jobbet lidt længere. Der er fuld damp på kedlen, og mange døjer med at rekruttere, så hvorfor ikke gøre, hvad vi kan for at beholde de gode folk, vi har? Læs mere her


 

Særlig risikabelt at være udlænding

Udenlandske medarbejdere kommer oftere til skade end danskere, der arbejder i landbruget. Det er baggrunden for to temamøder i maj, hvor landbrug med udenlandske ansatte indbydes til i følleskab at drøfte de særlige vilkår, der er for sikkerhedsarbejdet, når man har udlændinge ansat. Medarbejdere og ledere kan deltage og få viden, inspiration og konkrete handleplaner med hjem fra mødet. Det hele foregår d. 9. maj i Aabenraa og d. 23. maj i Kolding. Læs mere. 

Læs mere om baggrunden for møderne i Arbejdstilsynets redegørelse over ulykker i landbruget.

 

 

Kampagne skal få os til at Stoppe op!

Mange farlige situationer kan forebygges, hvis vi bare opdager dem i tide. Derfor kører SEGES, LU og DLBR nu en langsigtet kampagne, der har til formål at rykke ved gamle vaner, og give mere opmærksomhed til den afgørende vurdering af faren, der kan opstå under arbejdet. Med enkle budskaber om vigtige fokuspunkter, og med en maskot til at skabe blikfang, vil der blive pustet liv i vores opfattelse af, at sikkerhed er kedeligt og tørt. For vi skal jo ikke arbejde sikkert for reglernes skyld. Vi skal arbejde sikkert, fordi vi er professionelle – og fordi vi vil have alle hjem i god behold.

 

 

Internationalt samarbejde om sikre landbrug

Nyeste tal viser at der i EU landene hvert år sker mere end 500 dødsulykker og 200.000 ulykker på landbrug – det er voldsomme tal og slemme skæbner – det vil vi gerne påvirke og ændre til det bedre. SEGES er derfor gået med i et 4 årigt EU projekt, SaCuRiMa (Safety Culture and Risk Management in Agriculture). Formålet med indsatsen er at reducere antallet af arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme i landbruget i EU. Ikke mindre end 32 lande arbejder aktivt for dette formål – alle er, som vi i Danmark, dedikeret til et opgør med de alt for mange landbrugsulykker.

 


Se kort video om indsatsen her.

 


Se mere om projektet her: www.sacurima.eu

Helle Birk Domino

Seneste nyt fra lf.dk