Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Billede: Colourbox

Ingen skal komme i klemme som følge af IT-problemer i årets ansøgningsrunde

Landbrug & Fødevarer og SEGES har henvendt sig til Landbrugsstyrelsen på baggrund af de store udfordringer, der har været med årets ansøgningsrunde

Landbrugsstyrelsen må stille en garanti for, at landmænd ikke kommer i klemme og mister landbrugsstøtte som følge af det kaotiske forløb, vi har oplevet med it-systemet i år. Landbrug & Fødevarer og SEGES har gang på gang påpeget fejl og systemnedbrud, siden Tast selv-service åbnede for årets ansøgningsrunde om EU-støtte den 1. februar. En på ingen måde køn proces. Selv helt op til sidste dag har vi haft indvendinger.

 

Stor risiko for fejl
Eksempelvis har det periodisk hen over hele ansøgningsrunden været svært at danne sig et overblik om antallet af betalingsrettigheder stemmer overens med det ansøgte areal. Dette giver en stor risiko for, at der kan være fejl i de indsendte ansøgninger.

 

Producentskifter på tilsagn og økologisk autorisation har også givet anledning til store fejlrisici, da de har skullet foregå delvist elektronisk og delvist på papirskema, hvilket giver risiko for fejl.
 
Helt generelt har forskellige fejl fx i Gødningskvote-Efterafgrøde-skemaet betydet, at ansøgningerne ikke har kunnet færdiggøres på én gang. Alene det faktum, at det er nødvendigt at tage fat i ansøgningerne flere gange, øger risikoen for fejl markant.


Skal virke fra dag ét
Landbrug & Fødevarer og SEGES har løbende overfor Landbrugsstyrelsen lagt stor vægt på, at det er vigtigt, at it-systemerne er gennemtestede og virker fra første dag i ansøgningsrunden.

 

Det næste, vi har forude, er sommerens ansøgningsrunde for tilsagn til Økologisk Arealtilskud og til Pleje af græs- og naturarealer. Det er også her vigtigt, at det hele virker fra dag ét, og at det åbner så tidligt som muligt, så der er god tid til at få ansøgningerne sendt ind. Den udskudte frist for indsendelse af EU-ansøgningen fra 17. april til 26. april må ikke få betydning for sommerens ansøgningsrunde, eller for hvornår landmændene får udbetalt landbrugsstøtten.

 

Landbrug & Fødevarer og SEGES fortsætter dialogen med Landbrugsstyrelsen og vil nu komme med helt konkrete ønsker til, hvordan systemet skal forbedres til næste år.

Maria Skovager Østergaard

Seneste nyt fra lf.dk