Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Klimaeffektivt landbrug hører hjemme i Danmark

Det globale klimaaftryk fra landbrugssektoren vil stige, hvis dansk landbrugsproduktion flyttes til udlandet. Det viser en ny rapport fra Det Miljøøkonomiske Råds formandskab.

I går fremlagde formandskabet i Det Miljøøkonomiske Råd rapporten ”Miljø og Økonomi 2019”, som viste, at dansk landbrug blandt de mest klimaeffektive i verden.
 
 
Yderligere viste rapporten, at hvis landbrugsproduktion flyttes fra Danmark til udlandet, vil det få det globale klimaaftryk fra landbrugssektoren til at stige.

 

Dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden. Vismændenes beregninger viser, at den danske animalske produktion er hele 50 pct. mere klimaeffektiv end animalsk produktion uden for EU. Derfor er det godt for landbrugets globale klimaaftryk når produktionen foregår i Danmark. Faktisk slås det fast i baggrundsmaterialet for rapporten, at hver gang udledning af CO2 falder 100 kg. som følge af udflytning af produktion til andre lande, så udledes der 112 kg CO2 mere fra udenlandsk landbrug.


Klimaneutralt fødevareerhverv
Det er vi i Landbrug & Fødevarer selvfølgelig stolte af. Vi ønsker at gøre vores produktion endnu mere klimaeffektiv og har i marts fremlagt vores vision om et dansk klima-neutralt fødevareerhverv i 2050.

 

På trods af beviserne på det danske landbrugs klimaeffektiv, så mener Det Økonomiske Råds Formandskab at landbruget skal stå for en væsentlig del af de danske reduktioner i ikke-kvotesektoren for at nå det danske 2030 mål.  

 

Det mener Landbrug & Fødevarer er en forkert og uklog konklusion.
  

 

Klimaudfordringen er en global udfordring, som ikke lader sig stoppe af landegrænser. Vi skal fortsat mindske landbrugets klimaaftryk i Danmark, og samtidig vise vejen for resten af verden. Det kræver, at der investeres i klimatiltag og i forskning og innovation i stedet for at give dansk landbrugs- og fødevareproduktion en klimastraf i form af højere omkostninger. Ved at sikre et klimaeffektivt fødevareerhverv i Danmark, kan vi udbrede vores viden og metoder til resten af verden. På den måde kan vi virkelig sætte et positivt klimaaftryk på hele verden.

Lars-Bo Jacobsen

Maria Stein Knudsen

Seneste nyt fra lf.dk