Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Klimarådet: Den grønne omstilling skal accelereres

Klimarådet har i deres rapport fra d. 29. april fremlagt en række anbefalinger til politik og redskaber, som skal understøtte målet om klimaneutralitet i 2050. I Landbrug & Fødevarer ser vi frem til at indgå i en konstruktiv dialog om de forskellige muligheder og potentialer.

Klimarådet har fremlagt de udfordringer og muligheder, som de anser for væsentlige i arbejdet for at nå i mål med et klimaneutralt Danmark i 2050. Grundlæggende mener de, at arbejdet med den grønne omstilling bør baseres på to hovedprincipper: at arbejdet igangsættes med det samme og at alle sektorer i samfundet tager et ansvar.


De konkrete redskaber og politik som implementeres, skal ifølge Klimarådet afspejle et behov for teknologisk udvikling, adfærdsændringer og et globalt udsyn.


Adfærdsændringer

For landbruget fremhæver de vigtigheden af, at der investeres i forskning og udvikling nu og her, så de rigtige løsninger hurtigere kommer ud og virker. Derudover påpeges vigtigheden af, at dansk produktion ikke flyttes til andre lande, hvor klimaaftrykket er højere. Endeligt hævder Klimarådet, at en adfærdsændring, der indebærer omlægning til en kostsammensætning med færre animalske fødevarer er nødvendig på grund af de manglende teknologiske redskaber på nuværende tidspunkt.


I Landbrug & Fødevarer er vi enige i, at det er vigtigt at spise varieret, men vi er ikke enige i, at løsningen ligger i en generel anbefaling om, at danskerne skal spise mindre kød. Når det kommer til kødproduktionen i dansk landbrug, er vi til gengæld enige i, at det er vigtigt, at fødevareindustriens konkurrenceevne ikke svækkes, så produktionen flytter ud af landet. At det danske landbrug er blandt de mest klimavenlige i verden, er netop blevet bekræftet i en ny rapport fra Det Økonomiske Råd, og eftersom den globale efterspørgsel på kød er stigende, er det afgørende for den grønne omstilling, at produktionen fastholdes de steder, hvor klimaaftrykket er mindst, som i Danmark.


Forskning og udvikling i landbruget

En intensiv investering i forskning og udvikling inden for landbrugsteknologi er også noget vi kæmper meget for i Landbrug & Fødevarer. Det er vigtigt at kigge på tværs af sektorer og på den måde skabe et samlet dansk partnerskab bag målet om klimaneutralitet i 2050. Derfor ser vi frem til at indgå i en dialog med Klimarådet om det videre arbejde med at finde frem til den politik og de redskaber, som vil være bærende for den fremadrettede klimaindsats i Danmark. Det arbejde starter allerede i næste uge, hvor vi er inviteret ind til en nærmere diskussion af forskellige tiltag og potentialer hos Klimarådet.

Simon Horsholt

Seneste nyt fra lf.dk