Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik
Foto: Colourbox

Minister i samråd: Ingen ekstra regninger til landbruget – i stedet fokuseret forskning

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil ikke give dansk landbrug nye ekstra regninger her og nu som følge af klimatiltag, som vil gøre det dyrere at producere i Danmark. Til gengæld skal der satses på en fokuseret forskningsindsats. L&F finder strategien ansvarlig.

Forskningsindsatsen skal bidrage til at udvikle effektive klimavirkemidler, så dansk landbrug fortsat kan producere fødevarer af høj kvalitet til den stigende befolkning samtidig med, at landbrugets klimapåvirkninger holdes nede.

 

Det fremgik af et åbent samråd torsdag den 10. januar 2019 i Folketinget. Ministeren var indkaldt til samrådet af Alternativets Rasmus Nordqvist og Christian Poll og Enhedslistens Søren Egge Rasmussen. Anledningen var landbrugets klimabelastningen, og hvordan det påvirker Danmarks muligheder for at leve op til EU’s klimamål frem mod 2030 samt målet om, at Danmark skal være CO2-neutralt i 2050.

 

Klimamål bliver nået
Ministeren forsikrede, at målene nok skal blive nået, men understregede også, at klimapolitikken er en af de største globale udfordringer, og at alle sektorer i Danmark skal levere klimareduktioner, herunder også landbruget. Han lagde vægt på, at man går til landbrugets klimaudfordringer på en klog måde og understregede, at vi fortsat skal udvikle et klimaeffektivt dansk landbrug, men at det ikke duer, at det gøres på en sådan måde, at det skader landbrugets konkurrenceevne, så produktionen flytter til andre lande. Sandsynligvis med det resultat, at det globalt giver en større udledninger, og så hjælper man jo ikke klimaet.

  

Lilleholt understregede i samme forbindelse, den alvorlige økonomiske situation mange danske landmænd pt. er i.


90 millioner til forskning

Lilleholt henviste også til, at regeringen i de kommende 3 år har afsat i alt 90 mio. kr. til forskning i klimatiltag i landbruget, og at regeringen har spillet ud med konkrete tiltag i deres klima- og luftudspil fra oktober 2018. Herunder en tilskudsordning til udvikling af ny klimavenlig teknologi i svinestalde, tiltag der kan reducere udledningen af metan fra biogasanlæg, øget fokus på mulighederne ved jordfordeling og præcisionsjordbrug, samt at en række tiltag i energiaftalen fra juni 2018 også vil bidrage til reduktioner. Ministeren understregede endvidere, at det er vigtigt, at der fremadrettet i EU arbejdes på en mere ensartet EU-klimapolitik over for landbruget.

 

Landbrug & Fødevarer finder, at ministeren viser ansvar og handler ansvarligt med den nævnte strategi. Både over for landbruget og over for samfundsøkonomien, så landbruget fortsat kan skabe vækst, eksport og arbejdspladser.

 

Landbrug & Fødevarer er også enige i vigtigheden af, at der sættes turbo på forskningsindsatsen, så der kan udvikles klimaeffektive virkemidler, der kan bruges i landbruget. Det er også vigtigt at understrege, at erhvervet selv prioriterer klimaindsatsen i fødevareerhvervet højt.

Jens Astrup Madsen

Seneste nyt fra lf.dk