Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Muligt svig med projektstøttemidler: Vi opfordrer til hurtig afklaring og enklere regler

Landbrugsstyrelsen anmelder flere sager om muligt svig med projektstøttemidler. Vi ser med stor alvor på sagen og opfordrer til hurtig afklaring. Reglerne er alt for komplekse.

 

Landbrugsstyrelsen fortæller, at der nu i alt er politianmeldt 55 sager på projektstøtteområdet på grund af mistanke om svig. Mistanken om svig er opstået i forbindelse med sagsbehandlingen, og der er ikke sket udbetaling i sagerne. Landbrugsstyrelsen har overgivet sagerne til Syd- og Sønderjyllands Politi, der skal undersøge, om der er grundlag for at rejse sigtelse.
 
”Jeg behøver vist ikke gentage, at hvis der er nogen, som bevidst har forsøgt at snyde, så er det selvfølgelig uacceptabelt og skal håndteres af myndighederne. Men vi bliver også nødt til at skelne mellem de sager, hvor der handles mod reglerne med fuldt overlæg og sager, hvor der er tale om uagtsomhed," siger L&F-direktør Morten Høyer.
 
Han fortsætter:

 

”Jeg kan jo ikke vide det, men jeg tror, at denne sag er mere kompleks end det sort-hvide billede, der tegnes. Min frygt er, at der også er landmænd imellem, hvor der er tale om fejl og misforståelser. Og så undrer det mig også, at man nu genåbner gamle sager, som Landbrugsstyrelsen ellers allerede har godkendt. Det viser noget om reglernes kompleksitet.”
 
En aktindsigt fra JydskeVestkysten har nemlig vist, at Landbrugsstyrelsen står til at skulle tage 90 yderligere projektstøttesager op igen, angiveligt på grund af uagtsomhed.  Der er behov for et mere enkelt system, lyder det fra direktøren:

 

”Vi skal huske på, at reglerne for at få støtte er så indviklede, at selv de mest pligtopfyldende landmænd og rådgivere kan have svært ved at gennemskue det. Vi har af utallige omgange opfordret til at gøre det her system mere enkelt. Både af hensyn til de mange, der overholder reglerne – og for at gøre det nemmere at finde eventuelt brodne kar.”

 

Han ønsker en høj prioritering af sagerne:
 
”Af hensyn til politiets efterforskning får de relevante landmænd ikke hurtigt besked om, at de er politianmeldt. Der skal selvfølgelig være plads til, at politiet kan foretage en efterforskning, men jeg håber også, at man er bevidst om, at mange landmænd føler sig mistænkeliggjort. Og de, der er politianmeldt, eller hvor deres sag ligger hos kammeradvokaten, er jo handlingslammede med store økonomiske konsekvenser til følge. Derfor håber vi på, at sagen bliver prioriteret højt, så landmændene kan få afklaring. Vi har forsøgt at få flere informationer om politianmeldelserne, men vi får ikke noget at vide. Det er selvfølgelig frustrerende."


Vejledning til medlemmerne
Vi minder om, at alle har ret har ret til at få beskikket en forsvarer, hvis mistanken udvikler sig til en sigtelse. Det har politiet pligt til at vejlede om det. Det vil vi opfordre til at tage imod.

 

På nuværende tidspunkt konstaterer vi desværre, at der er en gruppe af vores medlemmer, der ikke er klar over, hvor deres sag er i systemet. Og de kan ikke få en afklaring, når de henvender sig til myndighederne.
 
Lang ventetid giver en enorm utryghed menneskeligt og erhvervsmæssigt, og denne utryghed forstærkes af omtalen i pressen om mistanke for svig. Oplysningen om at styrelsen er kommet frem til, at der også er tale om svig, hvis der er handlet uagtsomt, gør ikke utrygheden mindre. Det kan ingen være tjent med.

 

Vi følger sagen tæt, og I er altid velkomne til at kontakte os ved spørgsmål. 

 

Mette Trudsø Kruse

Seneste nyt fra lf.dk