Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

L&F er begejstrede over fælles europæisk klimaudspil

Vi har selv en vision om et klimaneutralt dansk fødevareerhverv i 2050. Nu har den europæiske landbrugsorganisation Copa-Cogeca vedtaget et positionspapir om klima, der skal sikre at EU's landbrug er bæredygtigt, innovativt og konkurrencedygtigt.

Klima står højt på dagsordenen i Danmark og i EU. Temperaturerne stiger og vejret bliver mere ekstremt. Samtidig stiger verdens befolkning med op mod 30 pct. inden 2050 ifølge FN. Fødevareerhvervet står derfor over for en stor opgave i at kunne producere flere fødevarer, men mere klimaeffektivt. Det kræver handling både nationalt og internationalt.

Den europæiske landbrugsorganisation Copa-Cogeca påbegyndte i februar arbejdet med en klimaindsats. På det netop afholdte præsidiemøde d. 12. september 2019 vedtog man en holdning om, at Copa-Cogeca skal sikre at EU's landbrug er bæredygtigt, innovativt og konkurrencedygtigt. 

For at nå i mål med Parisaftalen er Europæiske landmænd, skovejere og deres andelsforeninger uundværlige partnere. Det betyder blandt andet, at Copa-Cogeca, og dets medlemmer, aktivt stræber efter at begrænse temperaturstigning til 1,5°C over præindustrielle niveauer, uden at bringe fødevaresikkerheden i fare. Gennem fortsat god landbrugspraksis, og ved at øge fødevareproduktionens klimaeffektivitet, skal evnen til at tilpasse landbruget klimaforandringerne og reducere drivhusgasemissioner forbedres. Det betyder et større fokus på tiltag, som eksempelvis vandforvaltning, jordbeskyttelse, plante- og dyreavl og arbejdet med en tredobbelt bundlinje (miljø, social og økonomisk). Samtidig anerkendes det at støtte og incitamentsordninger er en forudsætning for, at sektoren kan hjælpe med at imødekomme de ikke-markedsrelaterede samfundsmæssige forventninger.

 

L&F er glade for, at der nu er en fælles holdning i Copa-Cogeca om klima og om at sikre et landbrug i EU, der er bæredygtigt, innovativt og konkurrencedygtigt. L&F har tidligere fremlagt sin vision om et klimaneutralt dansk fødevareerhverv i 2050 og har aktivt arbejdet for at få skabt en fælles position om klima i Copa-Cogeca. 

 

Maria Stein Knudsen

Seneste nyt fra lf.dk