Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Lang kamp sikrer bedre retningslinjer for udegående kvæg om vinteren

Fødevarestyrelsen har netop udsendt nye tilpassede retningslinjer for udegående kreatur i vintervejr. Vi har længe kæmpet for ændringer og de nye retningslinjer understøtter høj dyrevelfærd. Vi forventer, at de skaber større sikkerhed hos danske landmænd, der har kreaturer gående ude om vinteren.

Landbrug & Fødevarer har i flere år arbejdet for at få tilpasset og præciseret reglerne for kravene til udegående dyr om vinteren. Derfor er vi rigtig glade for, at Fødevarestyrelsens nye retningslinjer mere præcist beskriver forventningerne til dyrenes tilstand, og de omgivelser som dyrene kan færdes i om vinteren, hvis de ikke har adgang til en stald eller et læskur.

 

I Fødevarestyrelsens nye folder præciseres det, at det først og fremmest er dyrenes tilstand, der danner grund for kontrollens afgørelse af forholdene om vinteren. Nogle kvægtyper har ekstra gode forudsætninger for at gå ude i den danske vinter. Det gælder for eksempel Skotsk Højlandskvæg, Galloway, Hereford og Angus.

 

De anses som særlig robuste racer, og de vurderes ofte at have det bedre på udearealer om vinteren end på stald. Men selv for de robuste racer er der krav, der skal opfyldes for at overholde dyreværnsloven.

 

Stadig krav om naturlig beskyttelse
For sunde robuste dyr med godt huld og godt hårlag, der er tilvænnet til at gå ude, stiller Fødevarestyrelsen ikke konkrete krav om læskur eller tæt skov, som dyrene kan gå ind i. Så længe dyrene sikres græsdækkede arealer, et tørt leje og muligheden for at finde læ er betingelserne opfyldt.

 

Men er der ugunstige vejrforhold, og kan disse krav ikke opfyldes, så skal der stadig være adgang til læskur. De naturlige forhold skal altid bidrage til at sikre dyrene beskyttelse mod vind og vejr, og flade marker uden bevoksning er fortsat vurderet til at være uegnet til udegående dyr om vinteren. 

 


Ved hård vinter kan dyrene flyttes 

De nye retningslinjer tager også bedre hensyn til de aktuelle vejrforhold, da det accepteres, at dyr kan holdes uden særligt beskyttende forhold om vinteren, hvis vejrforholdene er milde.

 

Det forudsætter dog, at dyrene omgående kan flyttes til ekstra beskyttende forhold, hvis vejrforholdene bliver så dårlige, at de kompromitterer dyrenes velfærd - for eksempel i rå perioder med regn og blæst.

Find Fødevarestyrelsens nye folder, og læs mere om udegående dyr.

 

Fakta:

Dyr der går ude om vinteren skal være:

  • Robuste og være tilvænnet til at gå ude.
  • Være ved godt huld og have et godt og tæt hårlag.
  • Dyrene skal være rene og have adgang til et tørt leje.
  • Der skal være græsdækkede arealer. 
  • Dyrene skal have mulighed for at finde læ, fra de naturlige forhold på stedet, evt. suppleret af managementtiltag.
  • Hvis dyrene opholder sig ude, uden adgang til særligt beskyttende forhold, så skal de straks flyttes, hvis vejret bliver råt. 
 

Lars Holdensen

Seneste nyt fra lf.dk