Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Thiacloprid er vigtig til kontrol af glimmerbøsser på rapsmarkerne

Landbrug og Fødevarer har afgivet et høringssvar til Miljø- og Fødevareministeriet, da vi er uenige i Aarhus Universitets konsekvensberegninger ved et forbud af thiacloprid.

Aarhus Universitet har foretaget konsekvensberegninger ved et evt. forbud af thiacloprid, som vi er uenige i. Et forbud vil have store erhvervsmæssige konsekvenser, hvis ikke der hurtigt bliver præsenteret virksomme alternativer som erstatning.

Thiacloprid (Biscaya) er et vigtigt plantebeskyttelsesmiddel for landbruget til især kontrol af glimmerbøsser i rapsmarkerne. Glimmerbøsser er små sorte insekter, der gnaver i rapsknopperne, hvilket medfører store udbyttetab i raps og andre korsblomstrede afgrøder. 

Værdien af den danske rapsproduktion er på cirka 2 mia. kroner om året, og glimmerbøsser kan forårsage betydelige tab i denne produktion. L&F respekterer EFSA-vurderinger om risikoen ved brug af diverse pesticider for miljøet og sundhed, men vi anmoder om tid til at finde brugbare alternativer, så vi kan opretholde høj værdi i den danske rapsproduktion. 

Gennemsnit ikke brugbare

Der er store årsvarianter og regionale forskelle i angrebenes omfang, hvorfor gennemsnitsbetragtninger ikke er brugbare. Der skal selvfølgelig kun behandles mod glimmerbøsser, når skadestærsklen er overskredet. Og i så fald skal der findes virksomme midler at køre med. Yderligere viden kan findes på SEGES hjemmeside, hvor der publiceres informationer om pesticider i løbet af vækstsæsonen.  

Såfremt thiacloprid bliver forbudt i EU bliver landbrugets værktøjskasse yderligere kraftigt reduceret og konsekvenserne heraf bliver en øget forekomst af resistente glimmerbøsser mod pyrethorider, som på nuværende tidspunkt er eneste reelle alternativ. Se høringssvar her. 

 

Søren Thorndal Jørgensen

Seneste nyt fra lf.dk