Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Betalingsrettigheder: L&F kræver hjælp til de ramte

Efter afvisning går L&F til ministeren igen. Der er brug for hjælp til dem der med meget kort varsel får udbetalt mindre landbrugsstøtte end forventet.

7.600 landmænd vil i år med meget kort varsel få udbetalt mindre landbrugsstøtte end forventet og nogle bliver meget hårdt ramt.  Det skyldes, at Landbrugsstyrelsen har fortolket reglerne om beregningen af værdierne forkert.

Landbrug & Fødevarer gik derfor til Mogens Jensen med et ønske om, at ministeriet hjælper disse landmænd ved at sikre uændret støtte i 2019 og en efterfølgende overgangsordning. Dette blev afvist med henvisning til, at ministeriet ikke har hjemmel til at imødekomme vores anmodning.

Da de ramte landmænd akut står i en meget alvorlig situation, hvor de helt uventet mangler likviditet er der efter Landbrug & Fødevarers overbevisning brug for at hjælpe disse landmænd. Vi har derfor igen henvendt os til ministeren med et ønske om, at følgende omgående sættes i værk:

  • For at sikre likviditeten her og nu ydes et rentefrit lån til alle, der får reduceret deres støtteud-betaling i 2019, svarende til støttereduktionen. Lånet tilbagebetales over en femårig periode. Den sparede rente vil være de minimis-støtte. En sådan ordning er inspireret af en EU-ordning fra 2014/15, hvor mælkeproducenter fik mulighed for at betale superafgift over tre år.
  • De reducerede værdier på betalingsrettighederne går særligt hårdt ud over slagtekalvesektoren, som i forvejen er meget hårdt presset økonomisk. For at sikre at slagtekalveproduktionen fortsat bliver i Danmark, ønsker vi, at den koblede støtte til slagtekalveproduktionen, den såkaldte slagtepræmie, årligt øges med 77 mio. kr. i 2020 og 2021.

Landbrugsstyrelsen har fortolket reglerne forkert siden 2015. Derfor vil alle landmænd, som i perioden 2015-19 har fået udbetalt for lidt støtte få en efterbetaling. Landbrug & Fødevarer har været med til at sikre, at der ikke er landmænd, der skal tilbagebetale støtte for perioden 2015-19.

 

Hvad betyder det for mig som landmand?

  • 7.600 landmænd vil i år med meget kort varsel få udbetalt mindre landbrugsstøtte end forventet og nogle bliver meget hårdt ramt.  Det skyldes, at Landbrugsstyrelsen har fortolket reglerne om beregningen af værdierne forkert.
  • Da de ramte landmænd akut står i en meget alvorlig situation, hvor de helt uventet mangler likviditet er der efter Landbrug & Fødevarers overbevisning brug for at hjælpe disse landmænd. Vi ønsker rentefrit lån og øget slagtepræmie.
 
 

 

Maria Skovager Østergaard

Seneste nyt fra lf.dk