Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

L&F: Så afskaf dog den høstfrist

Det er skuffende, at Landbrugsstyrelsen kun foreslår moderate ændringer af reglerne for høstfristen i høring af bekendtgørelse.

Reglerne for grundbetaling og grønne krav i 2020 er blevet sendt i høring af Landbrugsstyrelsen. Her foreslår myndighederne ændringer til høstfristen, og vi har spillet ind. 

Det er helt uforståeligt, at vores ønske om at give maksimal fleksibilitet ikke imødekommes. Det kan gøres ved at kravet ene og alene er et forbud mod sprøjtning og destruktion af græsudlægget i 8 uger efter høst på den enkelte mark – og uden indberetning af hvornår der høstes. Dermed udnyttes den fleksibilitet, der er i EU-reglerne mest muligt.

I høringen fra Landbrugsstyrelsen er der kun små justeringer til reglerne for høstfristen.

Reglerne foreslås ændret på følgende måde:

 

Efter Landbrug & Fødevarers overbevisning burde det i stedet være således, at landmanden selv holder styr på 8-ugers perioden efter høst på den enkelte mark, uden at det er nødvendigt at indberette noget til Landbrugsstyrelsen. Det vigtige er ifølge EU-reglerne, at landmanden selv holder styr på, at græsudlægget hverken må destrueres eller sprøjtes i 8 uger efter høst, og ikke, om der er høstet inden en særlig dato.

Burde kunne lade sig gøre
Det er allerede den model der anvendes for marker, der har MFO-græsudlæg i majs – så det burde også kunne lade sig gøre for MFO-græsudlæg i korn. 

Det er den løsningsmodel, som vi i Landbrug & Fødevarer har peget på, men som det fremgår af høringsmaterialet ønsker Landbrugsstyrelsen ikke at imødekomme dette. Vi mener dette er skuffende, og vil selvfølgelig påpege det i høringen af bekendtgørelsen.

Lige siden høstfristen blev indført, har vi i Landbrug & Fødevarer kæmpet for at komme af med den igen, og for at få mere fleksibilitet, end der er nu. Vi har opnået nogle fremskridt, men desværre er der stadig et langt stykke vej. Vi fortsætter derfor selvfølgelig det politiske arbejde, både med denne og med andre frister.

Landbrug & Fødevarer er lige nu ved at udarbejde høringssvar til høringen. 

Læs mere om efterårets udfordringer og L&Fs arbejde med høstfristen her.

 

Hvad betyder det for mig som landmand?  

  • Der er kun små forslag til ændringer i høstfristen for landmanden (se boks længere oppe)
  • Lige siden høstfristen blev indført, har vi i Landbrug & Fødevarer kæmpet for at komme af med den igen og få langt mere fleksibilitet, fremover. Vi har opnået nogle fremskridt, men der er lang vej endnu. Vi fortsætter det politiske arbejde, både med denne og med andre frister.

 

 


 

Maria Skovager Østergaard

Seneste nyt fra lf.dk