Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik
Foto: Colourbox

Ny frist for sidste ansøgere om økologi og plejegræstilskud

Landbrugsstyrelsen er midt i november begyndt at give nye femårige tilsagn til økologisk arealtilskud og tilskud til pleje af græs- og naturarealer.

Det sker efter Landbrugsstyrelsen har gennemført en ansøgningsrunde, der har været åben siden midt i juni. Ansøgningsrunden er afsluttet for de fleste ansøgere, men der er desværre fortsat en række ansøgere, der ikke har kan sende en ansøgning ind endnu, og vi må konstatere at ansøgningsrunden har været ualmindelig kaotisk. 

Landbrug & Fødevarer har fokus på at sikre, at der ikke er nogen landmænd, der afskæres fra tilsagn pga. bøvl med ansøgningssystemet i Landbrugsstyrelsen. At bøvlet ikke kommer til at betyde forsinkede udbetalinger, samt at der ikke er nogen, der kommer i klemme som følge af et kaotisk ansøgningsforløb, hvor risikoen for ansøgningsfejl har været høj. 

Det er i denne måned 4. gang at ansøgningsfristen for de sidste 1600 ansøgere om tilskud til økologisk arealtilskud og plejegræs er udskudt. Nu er fristen for dem nytårsaften. Det er dybt frustrerende, at ansøgningssystemet forsat fejler og at ca. 1200 ansøgninger fortsat slet ikke kan tilgå systemet.

Først lagde Landbrugsstyrelsen ansøgningsrunden henover sommeren med frist midt i august. Systemet kunne ikke åbne til tiden, så den blev åbnet med en uges forsinkelse uden at alle funktionaliteter var klar. Fx kunne man slet ikke søge om økologisk omlægningstilskud i starten. Sommerferieperioden skulle i gang, og L&F pressede på for en klar melding fra styrelsen. 

I starten af juli melder styrelsen så efter pres fra L&F ud at fristen udsættes fra den 23. august til den 30. september. I september fortæller man så at fristen udsættes for en række sager til den 31. oktober. Igen må man konstatere at alle sager ikke er klar, så man udsætter fristen til den 30. november. Midt i november fortæller Landbrugsstyrelsen så igen, at alt ikke er klar og at alle resterende sager nu har frist den 31. december.

Udover det dybt utilfredsstillende forløb, der har gjort almindelige planlægning af konsulenternes arbejde umulig, så er risikoen for fejl også eksploderet.

Landbrug & Fødevarer har på denne baggrund haft en række økologi-, natur- og planteavlskonsulenter inviteret til dialogmøde via video på Axelborg, hvor Landbrugsstyrelsen stillede op til at besvare en række af de spørgsmål, som ansøgerne har. Der er ikke svar på alle spørgsmålene endnu, så der er allerede planlagt et opfølgende møde igen den 10. december. Landbrug & Fødevarer bliver ved med at følge sagen tæt. 

Her er Landbrugsstyrelsens seneste udmelding.

 

Hvad betyder det for mig som landmand?

  

  • Landbrugsstyrelsen er midt i november begyndt at give nye femårige tilsagn til økologisk arealtilskud og tilskud til pleje af græs- og naturarealer.
  • Det er i denne måned 4. gang at ansøgningsfristen for de sidste 1600 ansøgere om tilskud til økologisk arealtilskud og plejegræs er udskudt. Nu er fristen for dem nytårsaften. 
  • Ansøgningsrunden har været ualmindelig kaotisk.Landbrug & Fødevarer har fokus på at sikre, at der ikke er nogen landmænd, der afskæres fra tilsagn pga. bøvl med ansøgningssystemet i Landbrugsstyrelsen.

 

Mette Trudsø Kruse

Kirsten Lund Jensen

Seneste nyt fra lf.dk