Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik
Foto: Colourbox (Foto: Foto: Colourbox)

Udbetaling af EU-støtte i 2021 – hvordan bliver det?

EU-Kommissionen har den 31. oktober fremsat et forslag til overgangsbestemmelser for 2021. Det skyldes, at de nuværende regler for EU’s landbrugspolitik 2014-2020 udløber samtidigt med at EU ikke er klar endnu med nye regler for perioden 2021-2027. Derfor nu et forslag for 2021.

Det handler om udbetalingen af landbrugsstøtte til danske landmænd fra 1. december 2020 og reglerne for landbrugsstøtte i 2021. L&F har påpeget i høringssvar, at det er meget utilfredsstillende, at rammerne for landbrugspolitikken i 2021 og det endelige beløb for udbetaling af grundbetaling pr. 1. december 2020 ikke er kendt endnu, da det gør det meget svært for landmænd at lægge planer for økonomi og udvikling af bedriften.

Det er ikke muligt at give klare svar om de økonomiske konsekvenser på den enkelte bedrift nu, men L&F er på sagen, da det har afgørende betydning for vores medlemmers økonomi. Landbrug & Fødevarer arbejder for stabilitet, kontinuitet og forudsigelighed omkring udmøntningen af EU’s landbrugspolitik i Danmark på både kort og lang sigt

​Generel reduktion
EU-Kommissionen har for Danmark foreslået en generel budgetreduktion af hektarstøtten på 3,9% men det er fortsat noget, der forhandles af EU’s stats- og regeringschefer, som skal blive enige om EU’s samlede budget for den kommende periode. Derudover er der en lang række ubekendte, der påvirker EU-støtten. EU-støtten afhænger både af EU-reglernes endelige udformning og nationale valg i Danmark.

Det handler bl.a. om fleksibilitet mellem søjle 1 og søjle 2 og muligheden for justering af betalingsrettighedernes værdi. I forhold til flex anbefaler L&F at den nuværende overførsel på 7% fortsætter uændret aht. stabilitet og forudsigelighed. L&F mener ikke, at der skal ske en yderligere udjævning af betalingsrettighedernes værdi i forbindelse med overgangsforslaget. 

Endelig er det forventningen at ordningerne i søjle 2 kan fortsætte stort set uændrede, men der udestår en politisk udmelding om fordeling af midlerne i søjle 2 for 2021.

Landbrug & Fødevarers høringssvar kan læses her

 

 Hvad betyder det for mig som landmand?

 

  • EU’s bestemmelser er bl.a. afgørende for hvor meget grundbetaling, der udbetales, til danske landmænd fra den 1. december 2020.
  • L&F arbejder for hurtig afklaring og stabile økonomiske rammevilkår for danske landmænd på både kort og lang sigt.

 

 

Mette Trudsø Kruse

Maria Skovager Østergaard

Seneste nyt fra lf.dk