Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Moderne planteforædling er vejen frem

Præcisionsforædling i planter kan skabe nye sorter, der kan bidrage væsentligt til at løse bæredygtigheds- og klimaudfordringerne. Hvis bare politikerne vil.

DR’s TV-avisen bragte 24. januar 2019 et indslag om de muligheder, som moderne planteforædlingsteknikker (kaldet New Breeding Techniques, NBT) kan give os.
Det var positivt. Der er bare det problem, at en dom fra EU-Domstolen fra 25. juli 2018 slog fast, at teknikkerne (med nuværende lovgivning), er at betragte som GMO.
 

Der findes en række nye teknikker, bl.a. den meget omtalte CRISPR – eller ”gen-saksen” - som kan frembringe nødvendige mutationer i planter. Metoderne kan – hvis politikerne i EU kan finde fælles fodslag – hjælpe erhvervet med bedre sorter, der f.eks. har bedre resistensegenskaber og bedre udnyttelse af kvælstof og lignende. Metoderne kan øge nye sorters forædlings-hastighed, ligesom teknikkerne er økonomisk tilgængelige for både store og mindre forædlingsvirksomheder.

 

Positive toner
L&F arbejder målrettet både i Danmark og i EU med at åbne for anvendelse af de nye mutationsteknikker (mutationer sker også i naturen). L&F har haft dialog med både Dansk Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening, og de fortalte i TV-avisen, at de ikke har problemer med mutationsteknikkerne. Det er bestemt toner, som vi kan bruge i det videre arbejde.

 

Endelig er der det problem med de nye teknikker, at man ikke kan spore i såsæden/frøet, om disse teknikker er anvendt undervejs i forædlingsprocessen. Derfor har EU (hvor metoderne er forbudte) ingen chance for standse import af varer fra lande udenfor EU, hvor metoderne allerede anvendes.
Resten af verden er allerede i gang med at anvende teknikkerne, mens vi EU står vi på perronen og venter på næste tog. Dér skal vi med.

Nils Elmegaard

Seneste nyt fra lf.dk