Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Landmænd og akvakultur enige om grotesk sag på Samsø: Meningsløst at koble to erhverv

På Samsø har landmændene nu i to år skullet udlægge efterafgrøder for en merudledning af kvælstof, der slet ikke finder sted, fra et havbrug, der i øvrigt har stået helt tomt i år. Landbrug & Fødevarer, Samsø Landboforening, Dansk Akvakultur og havbrugsvirksomheden Snaptun er enige om sagens groteske karakter og har udbedt sig en forklaring fra ministeren.

Fødevare- og Landbrugspakken indeholdt en pulje på 43 tons kvælstof, som havbrugene kunne søge om del i, så de fik mulighed for at udnytte deres foderkvote bedre. Til gengæld skulle der så i landbruget udlægges efterafgrøder for at kompensere for dette. Her er både landbrug og akvakultur enige om, at det er meningsløst på den måde at koble to erhverv. Havde ministeren ikke fjernet muligheden for eksempelvis kompenserende muslingeproduktion ved havbrugene, så havde havbrugene selv kunnet gøre en indsats; en løsning man fra akvakulturens side så afgjort havde foretrukket.

 

Kompensation for fisk, der ikke eksisterer

Men sagen er mere speget end som så. Landbruget er blevet afkrævet kompenserende efterafgrøder for de 43 tons siden 2018, fordelt på de relevante oplande. Først i starten af 2019 åbnede muligheden for, at havbrugene kunne søge om del i puljen. Sidst i 2019 har de første havbrug fået svar på ansøgningen. Der er altså i to år blevet kompenseret for en merudledning, der ikke har fundet sted.

 

Specifikt på Samsø bliver sagen helt absurd, når dertil kan lægges, at det specifikke havbrug har stået tomt i 2019. Det betyder, at landmændene på Samsø i to år har kompenseret for en merudledning, der ikke finder sted og så en uudnyttet tilladelse i år. I alt 18,8 tons kvælstof.

 

Ministeren tavs

Landbrug & Fødevarer, Samsø Landboforening, Dansk Akvakultur og havbrugsvirksomheden Snaptun skrev i fællesskab til miljøminister Lea Wermelin sidst i oktober og bad om såvel en forklaring som en konstruktiv løsning på problemet. Ministeren har ikke svaret på henvendelsen, og heller ikke Effektivt Landbrug har endnu (tirsdag) haft held til at få svar fra ministeriet i forbindelse med deres dækning i sagen i den forgangne weekend.

 

På torsdag den 12. december er ministeren kaldt i samråd omkring fremrykningen af de målrettede efterafgrøder. I den forbindelse må vi forvente, at der også bliver spurgt ind til sagen om Samsø og mere generelt til koblingen mellem landbrug og akvakultur.

 

 Hvad betyder det for mig som landmand?

  • I oplande til vandområder, hvor der er havbrug, der har fået tilladelse til merudledning, skal der udlægges kompenserende efterafgrøder.
  • Ikke alle havbrug har søgt om tilladelse til merudledning, og der er nu lukket for søgning af puljen. De kompenserende efterafgrøder skal dog stadig udlægges. Hvor det skal ske er endnu ukendt.

 

 

Marie Østergaard

Seneste nyt fra lf.dk